Ľubomír Hudačko Rôzne

Nádhera, čo dokáže vytvoriť: Prešovčanka Zuzana kresbou animuje ľudí, FOTO

Má talent na pohľadanie. Zuzana Verbovská z Prešova dokáže ľudí kresbou premeniť na animované postavičky. Viac o nej sa dozviete v našom rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Nádhera, čo dokáže vytvoriť: Prešovčanka Zuzana kresbou animuje ľudí, FOTO
17
Galéria
Zdroj: archív Zuzany Verbovskej

Kreslí, odkedy si pamätá, no naďalej sa však hľadá. „Keď som mala 2 roky, vraj som často otravovala ľudí, aby mi kreslili mačky a obrázky. Najlepším vianočným darčekom pre mňa bol každoročne skicár a farbičky. Kreslenie bolo so mnou viac či menej stále, no keďže som bola dobrá žiačka, učitelia aj rodičia ma viac videli na gymnáziu,“ hovorí pre náš portál Prešovčanka Zuzana Verbovská. Ako pokračovala, to sa však nedalo oklamať a skončila na Vysokej škole s umelecko-učiteľským zameraním. "Zistila som ale, že učenie je trochu pre mňa trápenie. V niečom ma to určite posunulo, ale radšej tvorím ako učím,“. Viac prezradila šikovná umelkyňa v rozhovore.

Prečo ste sa rozhodli študovať učiteľstvo?

Na strednej škole som začala chodiť na ZUŠku najprv s cieľom, že asi chcem ísť na architektúru. Tam som objavila ďalšie výtvarné možnosti a začala ma chvíľu viac baviť maľba, potom objekt, potom kresba. Z každého rožku trošku. Až som sa nevedela jednoznačne zaradiť. V rámci odboru učiteľstvo sa dalo nahliadnuť do všetkého, to ma bavilo. Na začiatku 5. ročníka na výške som začala pracovať pre jednu rakúsku firmu, ktorá vyrábala vianočné osvetlenie. Tam som sa naučila tvoriť digitálne.

Objavila sa vaša tvorba aj v európskych mestách?

Áno. Kreslila som dizajny všelijakých motívov, ktoré sa dostávali do miest a nákupných centier do celého sveta. Niektoré však boli použité až neskôr, keď som pre nich už nepracovala. Ale je to zvláštny pocit, keď ja, taký človiečik z Prešova čosi nakreslí a zrazu zistí, že to robí vianočnú atmosféru tisícom ľudí, ktorí prejdú okolo (úsmev).

To musí byť ozaj príjemné. Čo konkrétne tvoríte teraz?

Momentálne ma to ťahá ku charakterovému dizajnu. Kreslím digitálne charakterové portréty. Nie je to ani karikatúra, ani portrét. Zvýrazním črty človeka, ale nezosmiešňujem, ako sa to zvykne pri karikatúre. Skôr sa snažím zdôrazniť to pekné a výrazné na človeku. Vlastne sa snažím z ľudí vytvoriť takú rozprávkovú postavičku.

Vo svojej zbierke máte nakreslené aj známe mená hercov ako Lasicu, Satinského či Kristínu Farkašovú…

Portért Lasicu a Satinského som tvorila už dávnejšie, ale je to stále práca, pri ktorej si poviem, že sa za ňu nehanbím. Kristíne som obrázok posielala a celkom sa potešila. Ja totiž v jeden deň niečo nakreslím a vravím si, že je to “vrchol mojej tvorby“ (úsmev). Ale na ďalší deň tam už vidím chyby. Som stále nespokojná.

Je možné teda nakresliť týmto štýlom do kreslenej podoby každého človeka?

Asi áno, avšak jednoduchšie sa kreslia výraznejší ľudia, ktorí sú niečím neprehliadnuteľní, keď majú na sebe niečo pútajúce pozornosť ako okuliare, vlasy či oblečenie.

Takže Peter Sagan by bol vhodný objekt…

To áno. Jeho mám tiež na zozname, že ho raz zvečním do tejto podoby.

Kreslíte aj voľne rukou?

Áno a veľmi rada. Niekedy váham či radšej digitálne, alebo do papierového skicára voňavou drevenou ceruzkou. Pri tradičnej kresbe môžem ležať, mať vyložené nohy, sedieť pokrútená na gauči a to mi vyhovuje (úsmev). Pri digitálnej musím byť za počítačom. Vlastne existujú tablety, ktoré majú veľkosťou a praktickosťou vlastnosti klasického skicára, ale taký zatiaľ nemám a navyše obyčajný skicár má svoje nezameniteľné čaro.

Aký vzťah máte k Prešovu?

Prešov je moje milované mesto s nezameniteľnou atmosférou a postavičkami, ktoré pozná asi každý Prešovčan (smiech). Niektorým ľuďom sa tu žije ťažko, ale aj keby som odišla do zahraničia, alebo iného mesta, stále bude Prešov pre mňa srdcovka.

Dá sa povedať, že pri pozeraní rozprávok sa nesústredíte na dej, ale na to, ako postavičky vyzerajú?

Dá sa povedať, že animované rozprávky sú moja radosť. Pri dvoch deťoch sa ich napozerám celkom dosť (smiech). Áno, často sa mi stáva, že mi uniká dej a neviem, o čom rozprávka je. Pozornosť sa mi sústredí na výrazy, gestá, mimiku, charakter postáv.

A čo budúcnosť? Kde sa povedzme vidíte o 10 rokov?

Mojím snom by bolo stať sa možno animátorkou rozprávok, no vidím to ešte ako dlhú cestu a množstve práce na mojich schopnostiach. Čím viac kreslím, skicujem a učím sa nové veci, tým mám silnejší pocit, že sa potrebujem ešte veľmi veľa učiť. Ale príležitosti niekedy prídu nečakane (úsmev).

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Tvorba Prešovčanky Zuzany: Jej talent zaznamenaný v OBRAZOCH
17
Galéria
Zdroj: archív Zuzany Verbovskej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM