Ľubomír Hudačko Správy

Náčelník mestských policajtov nám to prezradil: LOKALITY, ktoré sú v Prešove najbezpečnejšie

Zvyšuje alebo znižuje sa kriminalita v Prešove? Náčelník tunajšej Mestskej polície to vie celkom presne. V rozhovore pre náš web Ján Andrejko prezradil aj to, ktoré miesta v našom meste sú tie najbezpečnejšie.

Ilustračný obrázok k článku Náčelník mestských policajtov nám to prezradil: LOKALITY, ktoré sú v Prešove najbezpečnejšie
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Na pozícii náčelníka Mestskej polície v Prešove je Ján Andrejko už 9 rokov. A štvrtýkrát za sebou bol zvolený aj za prezidenta Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií Slovenska. Nás v rozhovore s ním zaujímalo, ktoré miesta sú v Prešove tie najbezpečnejšie.

„Sú to okrajové časti mesta a slepé uličky. Veľakrát za mnou prídu občania s tým, prečo nie sme aj na Solivare alebo v Šebastovej v niektorej z uličiek, že nás tam vidia len raz ročne. Je to však preto, že sa tam nič nedeje. Vieme, že ľudia by sa cítili bezpečnejšie, ak by sme tam boli, ale v tej chvíli by sme chýbali tam, kde sme naozaj potrebnejší“ vymenúva Andrejko. Dôležitým faktorom je podľa náčelníka nainštalovanie kamier, ktoré pomáhajú. „Zistili sme, že podiel priestupkov a trestných činov v lokalitách, kde kamery sú, okamžite klesol. Ak je priestor označený upozornením, že je monitorovaný kamerovým systémom, priestupky klesajú,“ pokračuje vo vysvetľovaní.

Podľa neho je pravdou aj to, že kriminalita sa úplne nedá vytlačiť a skutky sa stávajú aj pod kamerami. „Niekedy ani tie nezachytia priestupky, keďže nie všetky kamery majú dosah na celú stranu ulice. Alebo sa skutok stane v čase, keď je otočená inam. Ja si však kamery pochvaľujem,“ uviedol pre náš web v rozhovore.

Andrejko ďalej potvrdil, že sa plánujú inštalovať ďalšie kamery, stojí a padá to ale na financiách mesta. „Ak by bola pri každej kamere ešte aj stacionárna okrem otočnej, situácii by to pomohlo. Nemôžeme byť všade, ale kamerový systém pomáha pri odhaľovaní priestupkov a dokumentovaní trestných činov,“ dodal.

Náčelník prezradil aj to, či metropola Šariša patrí medzi bezpečné mestá. „Kriminalita sa v Prešove už niekoľko rokov za sebou znižuje, vyplýva to zo štatistík Policajného zboru. Prešov patrí medzi tie bezpečnejšie mestá na Slovensku a objasnenosť prípadov sa zvyšuje. Je to zásluha príslušníkov policajného zboru a takisto aj príslušníkov Mestskej polície. Dôležitá je aj prevencia na uliciach, čo je zásluha našich poriadkárov,“ zakončil náčelník Mestskej polície v Prešove Ján Andrejko.

Môže vás zaujímať:

Náčelník prešovských policajtov prezradil najkurióznejšie príhody: Tomu ani nebudete chcieť veriť!

Ciele, ktoré majú prispieť k lepšiemu životu na Sekčove: Aj TOTO sa chystá na najväčšom prešovskom sídlisku

Prešovská vizážistka otvorene: 5 najčastejších chýb, ktorých sa dopúšťajú Prešovčanky pri líčení

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM