Ľubomír Hudačko Rôzne Rôzne

Náčelník Mestskej polície v rozhovore: Tu dochádza k porušeniam zákona v Prešove najčastejšie!

Štatistiky nepustia. Náčelník Mestskej polície v Prešove nám v rozhovore uviedol, kde v meste dochádza k porušeniam zákona najčastejšie. Pozrite si aj to, ktoré predpisy sa podľa neho porušujú najviac.

Ilustračný obrázok k článku Náčelník Mestskej polície v rozhovore: Tu dochádza k porušeniam zákona v Prešove najčastejšie!
Zdroj: Dnes24.sk

Aké kuriózne situácie mestskí policajti z Prešova zažili, sme vám priniesli v článku len nedávno. Takisto sme vás už informovali aj o tom, kde v Prešove sú tie najbezpečnejšie lokality.

Najčastejšie v centre mesta

Tentoraz nám náčelník Ján Andrejko prezradil to, kde v Prešove dochádza k porušeniam zákona najčastejšie. „Najčastejšie dochádza k porušeniu zákona v centre mesta. Najčastejšie sa porušujú dopravné predpisy, často sa požívajú alkoholické nápoje a nočný kľud často rušia mladíci. Na sídliskách v rôznych lokalitách sú to potom najčastejšie psíčkari, ktorí idú vonku so psom a neodpracú exkrementy. Nie je to všade rovnaké, takisto aj na sídliskách sú miesta, kde sa popíja alkohol. K tomu je potrebné dodať, že my nevieme byť všade a keď nás ľudia zavolajú, že na určitom mieste dochádza k požívaniu alkoholických nápojov na verejnosti a naši policajti začnú vykonávať častejšie kontroly v jednej lokalite, skupina sa premiestni inde a my ich teda len presúvame z miesta na miesto,“ prezradil Ján Andrejko.

Podľa jeho slov dochádza k rušeniu nočného kľudu pri krčmách a takisto je problémom rozbíjanie fliaš. Aj autobusová a vlaková stanica sú podľa Andrejka priestormi, kde často dochádza k porušovaniu zákona. „Ďalšia vec je parkovanie áut. Zaznievajú hlasy, že nič iné neriešime, len dopravné priestupky. Ale my máme tých oznámení týkajúcich sa dopravných priestupkov najviac. Áut je v meste niekoľkonásobne viac, preto aj dopravných priestupkov musí byť viac. Áut v garážach je minimum. V Rakúsku či Nemecku vieme dodržovať zákon, pretože tam sú ľudia zvyknutí zákon dodržiavať a preto sú tie krajiny tam, kde sú,“ pokračuje v rozhovore pre spravodajský portál Prešov 24.

Správajú sa podľa elity spoločnosti

A prečo k takýmto správaniam podľa náčelníka vôbec dôjde? „Ja to vnímam tak, že ľudia sa správajú podľa elity spoločnosti. Napríklad správanie poslancov v Národnej rade vnímajú ako príklad a potom sa aj oni tak správajú jeden k druhému. Vulgárne, neslušne a nevážia si toho druhého. Sú hlasy o tom, že keď môžu kradnúť oni "hore“, prečo by sa nemohlo kradnúť dole. Ľudia sú na Slovensku zvyknutí porušovať zákon, lebo to vidia aj v elite spoločnosti, u politikov a celebrít. To je naša kultúra," vraví šéf mestských policajtov v Prešove.

Argument človeka na ulici po priestupku potom podľa náčelníka je, že jeho naháňajú pre „hlúposť“ a pritom „hore“ sa rozkrádajú milióny a tam sa nedeje nič. „Nie je to dobré a trápi ma to, že je to tak. Mladí si berú príklad zo starších, z politikov a nič im nehovorí niečo také ako morálka. To je zlé. Ďalšou vecou je, že dosť veľa ľudí sa snaží svojim deťom vyzametať chodníček, aby sa dieťa nepotklo a nespadlo. Skôr si myslím, že po potknutí by malo spadnúť a dostať pomocnú ruku. Takto by sa naučilo prekonávať prekážky. Ja som tu na polícii 25. rok a vidím, že to nie je dobré, keď si ľudia zametajú chodníčky,“ vysvetľuje k téme Andrejko, ktorý je zároveň aj prezidentom Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií Slovenska.

Šéf Mestskej polície prízvukuje, že ak príbuzní za svoje dieťa vyriešia drobné porušenie zákona, potom si môže myslieť, že v budúcnosti mu už tiež nebude nič hroziť. „Nabudúce ho však poruší znovu a dieťa teda chcú vždy zo všetkého vysekať. Potom ale poruší zákon takým zásadným spôsobom, že ho už z toho vysekať nebude možné a ten človek pôjde sedieť. Namiesto toho, aby rodič potomka vychoval a usmernil, tak ešte nás prídu upozorňovať na to, či nemáme čo robiť a prečo neriešime niečo iné. To ma takisto trápi a aj policajtov usmerňujeme k tomu, aby mladých vychovávali. Lenže polícia tu nie je od toho. My sme kontrolný orgán, nie výchovný ústav,“ zakončil náčelník Mestskej polície.

Môže vás zaujímať:

Inšpektori rozdali pokút za čiernu prácu až-až: Koľkých chytili v Prešovskom kra­ji?

Je medzi nimi aj to vaše? Toto je 15 najčastejších priezvisk Prešova!

Policajti riešia kuriózny prípad: Mladík v autoškole vykonal niekoľko jázd, teraz čelí obvineniu!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM