Ľubomír Hudačko Správy

Na zastupiteľstve žiadali o viac peších hliadok v meste. Poslankyňa: V parku sú pravidelne zberby!

Pokračovanie Mestského zastupiteľstva v Prešove prinieslo aj debatu o činnosti Mestskej polície. Viacerí poslanci vyjadrili spokojnosť a pozitívne skúsenosti s jej zásahmi, zároveň ale žiadajú vyšší počet peších hliadok. Náčelník Ján Andrejko ale kontroval, že kapacitne to nie je možné.

Ilustračný obrázok k článku Na zastupiteľstve žiadali o viac peších hliadok v meste. Poslankyňa: V parku sú pravidelne zberby!
Zdroj: TASR

Richard Drutarovský hodnotil 3,5 roka ako poslanec činnosť polície pozitívne. MSP mu podľa jeho slov pomohla dolapiť človeka, ktorý kradol na jeho pozemku. Podľa neho by MsP mala zabezpečovať tie činnosti, ktoré nepatria do stredobodu pozornosti štátnej polície.

Poslankyňa: V parku sú zberby

Poslankyňa Mária Čižíková by privítala zvýšený počet hliadok od Hlavnej ulice až po Čierny most: "Pravidelne sú v meste zberby v parku na Trojici, do 15 minút bol problém vyriešený, ak som na to poukázala. Prišli autom, ale mali by sa riešiť priamo bez urgencií. Pešie hliadky by tak možno vedeli hneď vyriešiť,“ povedala.

“Polícia má aj preventívnu funkciu mňa poteší, ak bude menej výjazdov. Bude to znak, že žijeme v pokojnom meste. Ale nezakrývame si oči, výjazdy polície sú. Čo najviac vyčítam polícii je to, že v rámci peších hliadok je ich vidno málo. Súvisí to s nedostatkom policajtov,“ uviedol pripomienky aj Peter Krajňák.

Náčelník MsP Ján Andrejko ale kontroval, že posilnenie hliadok nedovoľuje súčasný stav: Dennodenne máva telefonáty a stretnutia s občanmi a pýtajú sa, prečo je policajtov v meste a na sídliskách málo. Uviedol, že Prešov má 70 mestských policajtov, oproti priemernému mestám v Česku je to o polovicu menej. V Prešove máme viac ako sto štátnych a poriadkových policajtov.

Súčasný stav to nedovoľuje

Andrejko dodal, že osem rokov tu klesá trestná činnosť, niekde ale polícia nemôže byť, pretože sa monitorujú priestranstva inými hliadkami: „Pešia hliadka nemôže zvládnuť všetko, oni majú stanovisko na mieste, kde vieme, že tam je najčastejšie porušovanie poriadku. A auto máme pod uhlom kamery a hliadka ide vonku peši. Ja by som bol rád, ak by bolo viac peších hliadok, ale nedovoľuje nám to súčasný stav,“ vysvetlil.

Ako ďalší problém sa javí situácia s asociálmi, ktorí nemajú na pokutu. Štátna polícia nemá ako vystaviť asociálovi sankciu. „Nemáme však problém s tým, ak si asociál odpracuje pokutu pod dozorom policajtov,“ priblížil možnosti.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM