Ľubomír Hudačko Rôzne

Na vodárenskej veži chystajú novinku: Za výhľadom sa už budeme môcť voziť výťahom!

Unikátna technická pamiatka vodárenská veža, zapísaná do evidencie pamätihodností mesta Prešov, je v druhej fáze rekonštrukcie. Na jej obnove sa podieľali Mesto Prešov a Prešovský samosprávny kraj. Aktuálne sa finišuje na dokončení výťahu!

Ilustračný obrázok k článku Na vodárenskej veži chystajú novinku: Za výhľadom sa už budeme môcť voziť výťahom!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Na základe podpisu Memoranda o spoločnom postupe pri vytvorení Krajského informačného centra a revitalizácii veže bolo v prvej fáze preinvestovaných 200 000 eur.

Veža už bola svedkom svadby

V prvej etape bola riešená oprava pôvodnej veže, ktorá zahŕňala aj opravu železobetónového skeletu, opravu schodiska a dostavanej výťahovej šachty až do podlažia uzatvorenej vyhliadky. Pre zvýraznenie tejto dominanty bolo inštalované vonkajšie osvetlenie veže, samotná vyhliadka dostala nový presklený plášť.

Farebné riešenie exteriéru zachovalo pôvodnú šedú farbu a rovnako, zábradlie na podestách bolo vyrobené podľa pôvodného. Rozsah opráv zahŕňalo aj vonkajšie schodisko so závetrím a vstupnú halu s dominantným schodiskom. Po čase sa stala vyhľadávanou raritou domácich i turistov, ale svoje „áno“ si na jej vyhliadke povedali aj mladí Prešovčania, ktorí sa z tejto „vtáčej perspektívy“ zosobášili.

Odhad výťahu? Do dvoch týždňov

Od začiatku tohto roka je v týchto priestoroch otvorená aj kaviareň. „Komu sa však zdá vyjsť za výhľadom 135 schodov veľa, aktuálne sa pracuje na dokončení výťahu, ktorý návštevníkov za unikátnym výhľadom komfortne vyvezie. Táto investícia predstavuje sumu 100 000 eur a spustenie výťahu sa odhaduje do dvoch týždňov,“ uviedla hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Vodárenská veža bola postavená v prvej polovici 20. storočia ako súčasť projektu vodovodnej siete a nachádzal sa na nej rezervoár s objemom 350 metrov kubických. Objekt, ktorého výška je 29 m, sa neskôr prestal používať na pôvodné účely, bol prestavaný, v dolnej časti vybudovali reštauráciu a obchod a na jej vrchole vznikli presklené vyhliadkové priestory. Posledných 23 rokov bola nevyužívaná, chátrala, viac ako rok však v novom šate ponúka výhľad na celý Prešov, dokonca až na Tatry.

V súčasnosti je návrh na jej zápis do evidencie pamätihodností Mesta Prešov.

Čítajte viac informácií o vodárenskej veži!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM