Rôzne

Na Slovensku sú už prvé vrtuľníky Black Hawk: Pristáli na letisku v Prešove

Na letisku v Prešove pristáli prvé dva viacúčelové vojenské vrtuľníky UH-60M Black Hawk, ktoré budú súčasťou výzbroje Vzdušných síl OS SR.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku sú už prvé vrtuľníky Black Hawk: Pristáli na letisku v Prešove
Zdroj: TASR

Ich preprava na Slovensko bola zmluvne zabezpečená v rámci kontraktu. Z USA boli prepravené loďou do Bremerhavenu v Nemecku, odkiaľ ich už na Slovensko previezli zmiešané slovensko-americké posádky. Slávnostné odovzdanie vrtuľníkov sa uskutoční aj za účasti zástupcov médií vo štvrtok 6. júla 2017.

Vycvičené už 4 posádky

V Spojených štátoch amerických už boli vo výcvikových zariadeniach amerických ozbrojených síl vycvičené štyri posádky na nové stroje, pričom výcvik ďalších, naďalej prebieha. Ministerstvo obrany informovalo, že do konca roka 2017 by malo byť pripravených pilotovať nové stroje šesť posádok.

„Počiatočná logistická podpora je zabezpečená v rámci zmluvy formou dodávky pozemného vybavenia, náhradných dielov a spotrebného materiálu. Súčasťou kontraktu je zabezpečenie úvodného balíka náhradných dielov počas dvoch rokov pre deväť vrtuľníkov a tiež náradie, kontrolná, meracia technika a prenosné pracovné stanoviská pre jednotlivé špecializácie, ktoré sa podieľajú na prevádzke vrtuľníkov,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany Danka Capáková.

Dodala, že možnosť ďalšieho dozbrojenia sa v súčasnosti analyzuje v rámci pripravovaného Dlhodobého plánu rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl SR, finálne rozhodnutie bude založené na výsledkoch tejto analýzy.

V Prešove

Nové vrtuľníky UH-60M Black Hawk budú dislokované v priestoroch Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove. Ministerstvo obrany uviedlo, že nakúpi celkovo deväť viacúčelových vrtuľníkov v celkovom objeme 261 miliónov amerických dolárov. Nákup sa zrealizoval prostredníctvom amerického vládneho programu FMS (Foreign Military Sales).

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM