Ľubomír Hudačko Samospráva

Na radnici merajú teploty v kanceláriách, pracuje sa stále po starom

Leto je v plnom prúde a teploty sa šplhajú až na 30 stupňov, no na východe len pozvoľna. Mestský úrad v Prešove ani Úrad samosprávneho kraja preto kvôli horúčavám neskracuje pracovnú dobu. Mesto však v prípade potreby pripravuje opatrenia pre obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Na radnici merajú teploty v kanceláriách, pracuje sa stále po starom
Foto: Jozef Milan

Na mestskom úrade sa pravidelne vykonávajú merania teplôt v kanceláriách, no o skrátení pracovnej doby sa uvažuje až keď teplota prekročí 30 stupňov.

Mesto budú v prípade tridsiatok zvlhčovať

Významnú úlohu pre zvlhčovanie ovzdušia plnia podľa hovorkyne aj fontány. Tie okrem estetického a umeleckého významu, plnia najmä v týchto horúcich dňoch aj funkciu praktickú, keďže sú významným ionizátorom a zvlhčovačom ovzdušia. V meste je 11 klasických a 3 „picie“ fontány.

„V prípade, že teploty vystúpia dva až tri dni po sebe na viac ako 30 stupňov, na základe zmluvného vzťahu sa vykonáva zvlhčovanie vzduchu prostredníctvom polievacieho vysokotlakového mechanizmu, ktorého tlaková tryska smeruje vertikálne smerom nahor,“ povedala hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová.

Tento rok sa o skracovaní pracovnej doby na mestskom úrade uvažovalo počas predposledného júnového týždňa. Vtedy sa v meste rovnako pohybovali aj polievacie autá.

V horúčavách problém s vodou

Ani Úrad PSK zatiaľ nad špeciálnymi opatreniami pre zamestnancov neuvažuje, pretože sa teploty ešte nevyšplhali nad 30 stupňov.

„Pokiaľ ide o horúčavy, nemáme špeciálne systémové opatrenia. Pracovníci majú k dispozícii zásobníky na pitnú vodu a ostatok sa rieši len podľa aktuálnej potreby,“ povedala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková.

Skrátenú pracovnú dobu však mali na Úrade PSK v stredu z iného dôvodu. V budove na Námestí mieru v Prešove podľa Fitzekovej nastali problémy s vodou.

„Zrejme niekde prasklo kanalizačné potrubie, pracovníci mohli preto odísť domov skôr, presnejšie o 14.00 hodine. Dnes už pracujeme normálne,“ vysvetlila Fitzeková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM