Ľubomír Hudačko Rôzne Rôzne

Na prešovskom námestí je rušno: V akcii sú hasiči, prebieha vyslobodzovanie z áut. Vieme, čo sa deje

Hasiči na prešovskom námestí majú plné ruky práce. Inokedy pokojné námestie teraz púta pozornosť a pohľady okoloidúcich. Čo sa deje?

Ilustračný obrázok k článku Na prešovskom námestí je rušno: V akcii sú hasiči, prebieha vyslobodzovanie z áut. Vieme, čo sa deje
Zdroj: Dnes24.sk

Našťastie, v tomto prípade k žiadnej dráme nedochádza, v Prešove sa totiž koná zaujímavá súťaž. Hasiči z celého Slovenska a dve družstvá z Česka a Maďarska si v našom meste merajú sily v rámci VII. ročníka Majstrovstiev Slovenskej republiky vo vyslobodzovaní zranených osôb z havarovaných vozidiel.

Kto má najmenej chýb a najnižší čas je víťazom

„Táto súťaž je zvláštna tým, že nejde len o čas, aj keď čas je rozhodujúci tak, ako je to v reálnom živote. Nemôžeme si ale dovoliť urobiť všetko rýchlo, pri niektorých úkonoch naozaj rozhodujú síce sekundy, ale rozhoduje aj to, ako kvalitne to urobíme. To znamená, že tu máme niekoľko rozhodcov a každý je zodpovedný za istú časť plnenia úlohy. Následne prideľujú trestné sekundy a minúty súťažiacim za to, že urobili buď fatálnu chybu, alebo len malé drobnosti. Ten, kto má chýb najmenej a má aj najnižší čas, je víťazom,“ priblížil pravidlá súťaže prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý.

Súťaž sa podľa neho organizuje pre to, že hasiči musia byť vždy pripravení aj na iný zásah, ako je len hasenie požiarov. Chlapi sú však aj súťaživí a radi zistia, kto z nich je aj v tejto oblasti najlepší. Pre jednotlivé súťažné družstvá sú pripravené rôzne scenáre dopravných nehôd. Družstvá o nich vopred nevedia, pri príprave modelovej situácie sú zatvorené v stane.

Okrem súťaže aj sprievodný program

Tým sa modelujú situácie porovnateľné s reálnymi podmienkami pri dopravných nehodách a súťažiaci sú nútení postup zvoliť operatívne, hneď po príchode na miesto tak, ako je to pri reálnych zásahoch. Výkon súťažného družstva je hodnotený na základe kritérií v troch oblastiach: taktika zásahu, technika vykonania zásahu a poskytnutie prvej pomoci.

Zároveň má družstvo na vykonanie zásahu časový limit 15 minút. Okrem súťaže môžu Prešovčania na námestí vidieť aj sprievodný program a hasičskú techniku. V Krajskom múzeu možno vzhliadnuť, tak ako inokedy, aj starú hasičskú techniku. Deti do 15 rokov majú vo štvrtok do múzea vstup voľný.

Čítajte tiež:

Dramatické okamihy na Mukačevskej v Prešove: Muž chcel skočiť z mosta!

Hasiči v Prešove sú v akcii: Na námesti vyslobodzujú zranených!
18
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM