Ľubomír Hudačko Rôzne

Na prešovskej škole bolo rušno: Nabehli do nej colníci so psom a skenovali všetky tašky

Na Gymnázium sv. Mikuláša v Prešove si to namierili colníci. Škola a jej študenti tak zažili vskutku netradičný deň. Čo sa na mieste dialo?

Ilustračný obrázok k článku Na prešovskej škole bolo rušno: Nabehli do nej colníci so psom a skenovali všetky tašky
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Tentoraz však nešlo o žiadne akčné chvíle, ale o veľmi zaujímavé ukážky colníkov. Stalo sa tak totiž počas osláv národného dňa colníkov. Tí deťom prvého stupňa zo Základnej školy a Gymnázia sv. Mikuláša v Prešove ukázali aj iné svoje každodenné pracovné povinnosti.

Ako uviedla hovorkyňa Colného úradu v Prešove Renáta Kravcová, cieľom podujatia bolo priblížiť deťom colnú a daňovú problematiku príťažlivou a atraktívnou formou. Činnosť colníkov je v súčasnosti zameraná najmä na správu spotrebných daní, správu nepriamych daní pri dovoze tovaru, na ochranu zdravia a bezpečnosti občanov či boj proti nelegálnej činnosti v prostredí medzinárodného obchodu.

Súčasťou programu bola aj akčná ukážka, mobilný skener, ktorý preskenoval všetky školské tašky, vycvičený pes, ktorý zakaždým vyňuchal úkryt cigariet, športové a vedomostné súťaže. Snahou organizátorov bolo zdôrazniť, že práca colníkov je dôležitá aj 10 rokov po zrušení hraníc so susednými štátmi, nakoľko mnoho ľudí si doposiaľ spája túto profesiu len s kontrolami na hraničných priechodoch.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM