Ľubomír Hudačko Rôzne

Na Prešovčanku Viktóriu (17) si len tak nedovoľujte: V kickboxe je obrovský talent a zbiera jeden úspech za druhým!

Výsledky Viktórie Kažikovej (17) vyrážajú dych, v kickboxe získala už množstvo úspechov. Na Prešovčanku si preto len tak nedovoľujte. Pre náš web poskytla talentovaná športovkyňa pútavý rozhovor o svojej kariére.

Ilustračný obrázok k článku Na Prešovčanku Viktóriu (17) si len tak nedovoľujte: V kickboxe je obrovský talent a zbiera jeden úspech za druhým!
Zdroj: archív Viktórie Kažikovej

Prešovčanka Viktória Kažiková (17) zápolí v kategórii junior do 55 kg. Tomuto športu sa venuje 9 rokov, pôsobí v Kick boxing club panther Prešov.

Nad badmintonom vyhral kickbox

Jej cieľom je byť majsterkou sveta v juniorke, tie budú tento rok v septembri. A ambície a motiváciu má aj v seniorskej kategórii. Viktória pritom chodila aj na tanečnú, no učaroval jej napokon práve kickbox. Päť rokov sa dokonca venovala na ZŠ aj badmintonu. „Mala som rozhodovanie, či jedno, alebo druhé. No Kickbox ma lákal viac, pričom oproti boxu športovec zapája aj nohy. Box je čisto len o rukách. Kickbox ma chytil hneď na prvom tréningu. Človek sa pritom vyventiluje a kedysi to bol aj relax. No v súčasnosti je to už záťaž aj na psychiku, keďže sa človek na zápas musí pripraviť aj z tejto strany. Či súperku zdolám, či nepredcením, alebo nepodcením svoje sily. Tieto otázky mi víria hlavou, je to ale podobné aj v iných športoch,“ hovorí talentovaná Prešovčanka.

Dokonca sa bije aj s chlapcami. A hoci len na na tréningu, rozhodne sa nešetria. Viktória priznáva, že niekedy musí aj schudnúť. Napríklad, keď sa chystala na Európsky šampionát, tak za 2 mesiace muselo ísť dole 7–8 kíl. „Športom si človek veľa vecí musí odoprieť, nie je to klasický tínedžerský život. Niekedy si preto chcem aj dopriať, ale tréner to zoberie v pohode. On nám verí a vie, že sa dostanem do formy naspäť. Mám na to pripravené aj určité behy, stravu a podobne,“ vymenúva to, čo jej pomáha. Tréningy má Viktória 5× do týždňa a k polhodinovej rozcvičke patrí hodinový tréning. Tie má každý deň. Toto je vlastne aj jej voľný čas. Vďaka turnajom a majstrovstvám už navštívila niekoľko krajín.

Voľný čas príliš nemá, domov chodí o ôsmej

Ide najmä o okolité štáty, no bola takisto v Taliansku, v Chorvátsku či v Španielsku. „Niekedy je čas aj na ich spoznávanie. Voľný čas príliš nemám, prichádzam domov o ôsmej a stihnem sa už len učiť do školy. Hlavné je to, že ma šport baví, takže neľutujem,“ hovorí s úsmevom sympatická reprezentantka Prešova. Podľa nej sú najsilnejší súperi Rusi, Kazaši, prípadne športovci z Turecka či Uzbekistanu. Boli sme zvedaví, či sa Prešov dá s mestami v zahraničí porovnávať. „S niektorými áno, ale s niektorými nie. Napríklad španielsky San Sebastian je úplne iný svet. My sme na Slovensku dosť úspešný klub, takže z tohto pohľadu sa môžeme porovnávať aj v zahraničí. Ale každé mesto je iné a tak, ako tu máme niečo pekné my, majú aj mimo hraníc Slovenska,“ hovorí.

Čo sa týka odmien, tie získa úspešný športovec od štátu len za výkony v juniorskej kategórii, nie v prípade kadetov. Vždy však poteší cena za výkony a výsledky, ktoré ako klub preberali na odovzdávaniach pre tých najlepších v rámci PSK aj v rámci mesta Prešov. Viktória je trávi veľa času vo fitnesscentre, doma však netrénuje, tam má pokoj. A kedy sa uskutočnil jej prvý zápas? „Prvý bol v Prešove na škole Ľudmily Podjavorinskej, bojovala som ako 7-ročná. A prvá medaila prišla v roku 2008, hneď na prvej súťaži, bola však strieborná. Na MS Slovenska som potom prišla prvýkrát už aj zlatá,“ vraví na prvý pohľad krehko pôsobiaca dáma.

Ešte tomu stále neverí

Súťaže usporiada neraz aj Prešov, napríklad ZŠ Šrobárová, Sibírska či Prešovská univerzita. Dôležité podľa mladej športovkyne je myslieť počas duelu len na zápas, nie na školu či rodinu. Kickbox jej priniesol aj nejeden pamätný okamih. „Nezabudnuteľný zážitok bol, keď som vyhrala majsterku sveta. Tomu neverím ešte stále. Byť majsterkou Európy je niečo iné, ako majsterkou sveta,“ hovorí s nadšením v hlase. A čo by odkázala mladším, prípadne rovesníkom, ktorí svoj voľný čas nevhodne plytvajú? „Aby začali športovať. Je to uvoľnenie, ventil a nech pre seba niečo urobia. Ja som sama sebe dokázala, že to má zmysel. Chcela by som poďakovať škole aj mestu Prešov, že nám poskytuje priestory, trénerovi, rodine a každému, kto mi drží palce,“ zakončila v rozhovore pre portál Prešov 24.

Prehľad úspechov Viktórie Kažikovej:

  • Majsterka sveta 2014, vicemajsterka sveta 2014 (kadetka) Taliansko – Rimini
  • Majsterka Európy 2013 + bronz (kadetka) Poľsko – Krynica
  • Európsky pohár dvakrát 1. miesto 2014 (kadetka) Chorvátsko – Karlovač
  • Svetový pohár dvakrát 1. miesto 2014 (kadetka) Maďarsko – Szeged
  • Svetový pohár 1. miesto 2013 (kadetka) Maďarsko – Szeged
  • Svetový pohár 1. miesto 2014 (kadetka) Rakúsko- Innsbruck
  • Majsterka Európy 2015 + bronz (juniorka) Španielsko – San sebastian
  • Európsky pohár 1. miesto 2016 (juniorka) Chorvátsko – Karlovač
  • Európsky pohár dvakrát 1. miesto 2015 (juniorka) Poľsko- krynica
  • 7– násobná Majsterka slovenska

Môže vás zaujímať:

V Prešove rastie ďalší športový talent: Na Klaudiu (17) boli krátki už aj chlapci, z jej úspechov onemiete

Talentovaná parkúristka Slávka (18) z Prešova: Najkrajšia je spätná väzba od koňa, keď počúva a sme jedno telo

Parádny úspech prešovských študentov: Damián a Róbert si zaslúžia klobúk dole!

foto: archív vk

Talentovaná Viktória Kažiková z Prešova žnie v kickboxe množstvo úspechov
6
Galéria
Zdroj: archív Viktórie Kažikovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM