Ľubomír Hudačko Správy

Na obnove Šarišského hradu sa urobil kus práce: Nájdu sa financie na ďalšie opravy?

Práce na Šarišskom hrade už mali končiť koncom novembra, ale napokon sa v nich ešte bude pokračovať. Posledné fázy prebehnú aj v prípade, že bude mrznúť. Počas roka sa urobil kus práce.

Ilustračný obrázok k článku Na obnove Šarišského hradu sa urobil kus práce: Nájdu sa financie na ďalšie opravy?
Zdroj: TASR

Na hradnom kopci nad mestom Veľký Šariš prebiehala aj tento rok obnova zrúcanín Šarišského hradu. Práce síce mali skončiť koncom novembra, pokračovať však budú až do konca roka.

Podaril sa kus práce

Ako uviedol projektový manažér Juraj Bessenyei, keďže je už zimné obdobie, nerobia sa stavebné a murovacie práce, ale skôr archeologické práce, upratovanie háld kamenia i príprava zázemia na budúci rok.

Ide o posledné fázy prác v tomto roku, ktoré budú v decembri prebiehať aj v prípade, že bude mrznúť. Do prvého decembrového týždňa by na Šarišskom hrade mal pracovať plný stav robotníkov na tento rok – teda 24, od Mikuláša si podľa manažéra začnú asi brať dovolenku a prispôsobí sa tomu aj harmonogram prác.

Aj napriek tomu, že mesto dostalo v rámci projektu Obnovme si svoj dom tentoraz takmer o polovicu menej pracovníkov ako v minulých rokoch i menej financií – tento rok 28 000 eur, podarilo sa na hrade podľa Bessenyeiho urobiť znova kus práce.

Nájdu sa financie?

„Vymurovali sme asi najviac staticky narušenú kurtínu medzi baštami jeden i dva a tiež dva a tri. To bola priorita tohto roku. Keďže bolo asi o polovicu menej pracovníkov, nemali sme veľké oči. V bastióne sa realizovala archeológia, ktorá stále prebieha a je to akási príprava na budúci rok. Celý areál sa čistil, je už priechodný asi na 90 %. Opravovali sme kurtíny aj na niektorých miestach, kde boli narušené v menšom rozsahu,“ konkretizoval práce projektový manažér.

Okrem toho sa v prachárni urobil aj drevený strop, kde si ľudia uvedomia, ako sa niekedy na hrade žilo, že tu boli kamenné, avšak i drevené stavby a prvky. Keďže sa momentálne mení vedenie mesta, nevedel Bessenyei konkretizovať plány v budúcom roku, no verí, že keďže je Šarišský hrad veľkým lákadlom pre turistov, neprestane sa s jeho opravami. V akom rozsahu to bude a či sa na to nájdu financie v mestskom rozpočte alebo z iných zdrojov, je zatiaľ otázne.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM