Andrea Mesarčíková Rôzne

Na nesprávne parkovanie má dnes vodičov upozorniť kartička so smajlíkom

Mestská polícia v Prešove dnes na sídlisku Sekčov upozorňuje vodičov, ktorí parkujú mimo parkovacích miest vyznačených pomocnými čiarami na obrubníkoch, netradičnou úsmevnou formou.

Hovorkyňa radnice Iveta Adamová informovala, že aj takýmto spôsobom sa rozhodli zapojiť do kampane, ktorá sa v mnohých mestách sveta koná vždy začiatkom októbra v rámci Svetového dňa úsmevu.
„Príslušníci mestskej polície dnes budú kontrolovať disciplinovanosť parkovania, a to na nedávno vyznačených parkovacích miestach. Kto teda bude stáť mimo, nájde si na svojom aute kartičku so smajlíkom, ktorá ich bude vyzývať k väčšej ohľaduplnosti voči ostatným vodičom,“ uviedla Adamová. Dodala, že dnes budú mestskí policajti riešiť všetky priestupky z nedbanlivosti iba dohovorom a s úsmevom.
Obyvatelia Sekčova sa už niekoľko rokov sťažujú na stále zhoršujúcu sa situáciu v súvislosti s parkovaním pri obytných blokoch. Mesto dalo vypracovať analýzu, ktorá poukazuje, že na tomto sídlisku chýba niekoľko stoviek parkovacích miest. Experti navrhli aj niekoľko riešení vrátane výstavby parkovacích domov a nových parkovísk. Tie si však vyžadujú rozsiahle investície.
Navýšenie počtu parkovacích miest sa zatiaľ mesto rozhodlo riešiť realizáciou vodorovného dopravného značenia, ktoré by umožnilo efektívnejšie využitie odstavných plôch na uliciach. Na mnohých miestach v uvedených lokalitách sú však zatrávňovacie pokládky, na ktorých sa parkuje a preto nie je možné označiť ich súvislými čiarami. Z toho dôvodu pomocné parkovacie čiary vyznačili len na obrubníkoch. Aj takýmto spôsobom chce mesto predísť živelnému parkovaniu, pretože odstavené autá niekedy zaberajú viac ako jedno parkovacie miesto.
Adamová dodala, že efektivitu parkovania budú mestskí policajti kontrolovať priebežne a pri nedodržaní pravidiel na miestach, kde sa nachádza úplné vodorovné alebo zvislé značenie, môžu vodičov sankcionovať.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM