Ľubomír Hudačko Rôzne

Na Hlavnej v Prešove pribudla novinka: Obdivovať môžeme bronzový model mesta

V centre na Hlavnej ulici máme atraktívnu novinku. Pribudol tam bronzový model, ktorý znázorňuje Prešov z druhej polovice 18. storočia a takto vyzerá.

Ilustračný obrázok k článku Na Hlavnej v Prešove pribudla novinka: Obdivovať môžeme bronzový model mesta
7
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Bronzový 3D model stvárňuje historickú podobu jadra Prešova z 18. storočia, vrátane hradieb, vstupných brán do mesta, či už zaniknutých budov, ako bola napr. niekdajšia radnica v priestore Južného parku. Jeho autori Peter Beňo a Ján Poľanský však do diela zakomponovali aj ďalší prešovský unikát – 49. rovnobežku, ktorá je zvýraznená aj nasvietením. Významné prešovské dominanty si ľudia môžu nájsť podľa čísel a popisu, ktorý je súčasťou tohto diela.

Čo najvernejšie

Nápisy sú navyše aj v brailovom písme. Model je umiestnený na Hlavnej ulici, pri Šarišskej galérii. „Model sme vytvorili podľa veduty z roku 1768, ktorá detailne zachytáva stav mesta v danom období. Patrí pritom medzi najprepracovanejšie historické veduty na území Slovenska. Do diela sme však vložili aj mladšie historické pamiatky, poslúžila nám k tomu tiež katastrálna mapa z polovice 19. storočia. V zásade sme sa snažili čo najvernejšie zreprodukovať históriu tak, aby návštevník mal relevantný pohľad na to, ako mesto v tom čase vyzeralo, aký malo pôdoris či opevnenie. Veríme, že toto dielo poslúži aj ako edukačná pomôcka, aby sa návštevník mohol nadýchnuť histórie, ktorá z neho sála,“ priblížil historický model autor Peter Beňo.

Novinka v Prešove: Pri galérii odhalili bronzový model mesta, VIDEO
1
Galéria

Prešov z roku 1768

„Spracovatelia sa úlohy zhostili s plnou zodpovednosťou, vložiac do diela svoj ľudský i odborný potenciál. Máme pred sebou hotové dielo a chcem veriť, že bude slúžiť nielen návštevníkom ale aj Prešovčanom k hlbšiemu poznaniu histórie mesta s pretavením smerom k budúcnosti,“ zhodnotila novinku v centre mesta prešovská hlavná architektka Mária Čutková.

Model, ktorý ukazuje, aký bol Prešov v roku 1768, bol vytvorený ako súčasť spoločného projektu s názvom História miest v novodobom dizajne, ktorý realizujú mestá Prešov a poľské Krosno v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014–2020.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Už ste ju videli? Metropola Šariša má novú atrakciu, FOTO
7
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM