Milan Jusko Kultúra

Na Eastsider aj bez vstupného!

Organizátori festivalu pripravili pre divákov prekvapenie. Niektoré filmy si môžu pozrieť zadarmo. Okrem filmov sa na festivale budú konať rôzne sprievodné podujatia. Hudobné koncerty sa odohrajú v piatok 24. a sobotu 25. augusta.

Banskobystrické zoskupenie Plastic Swans si v ostatnom roku na svoje konto pripísalo ďalšie vydarené EP Poems. Obsahuje 5 noviniek a mimo iných skladieb si ich môžete vypočuť v piatok v Bizzar clube.

V ten istý večer po polnoci sa vám predstaví The Cubes. Svieže veselé a ženské piesne v podaní sestier Humeňanských a Katky Knechtovej vám predvedú prapočiatky nového hudobného žánru na Slovensku pod názvom „kockatý punk“. Zlatým klincom večera v Bizzar clube bude kapela, ktorá nepotrebuje bližšie predstavovať. Chiki Liki Tu-a je na našej scéne už 16 rokov a ich hity už zneli na vyše tisícke koncertov v 15 krajinách.

Piatkový a následne aj sobotný večer bude festivalu Eastsider patriť aj scéna v Prešovskom Wave club-e. Najprv to budú Pjoni & Ink Midget a vzápätí ambientové, až rytmické piesne v podaní človeka, ktorý vystupuje pod menom DeadJanitor. Nasledujúci večer sa môžete tešiť na mladé slovenské kapely Got Blue Balls a TeaPot. Mimo hudobného sprievodného programu sa budú v rámci festivalu organizovať aj premietania pod holým nebom v krásnych priestoroch Záhrady umenia v Prešove.

Organizátori pre divákov pripravili aj predstavenia bez vstupného a to v každý deň festivalu vždy prvý premietaný film v každej sále.

Otváracím filmom festivalu Eastsider 2012 sa stane úspešný rumunsko-poľský titul Crulic (Anca Damian, 2011), stojaci na pomedzí animovaného a dokumentárneho filmu. Väzeň Crulic, ktorý zomrel počas protestnej hladovky v poľskom väzení, rozpráva svoj príbeh v prehliadke fascinujúcich animátorských postupov, ktoré spolu s ironickým komentárom robia z filmovej projekcie nezabudnuteľný zážitok.

Dôkazom razancie, s akou poľskí tvorcovia reflektujú minulosť vlastnej krajiny sú snímky Róza (Wojciech Smarzowski, 2011) o hrôzach druhej svetovej vojny v mazurskej časti Poľska, alebo Čierny štvrtok (Antoni Krauze, 2011) o násilne potláčanej vlne protestov v decembri 1970. K socia­listickej minulosti krajiny sa vracia aj film Druhá strana mince (Borys Lankosz, 2009), ktorého kriminálnu zápletku však tvorcovia okorenili štipkou čierneho humoru. Aktuálny príbeh zo súčasnosti ponúka dráma Miestnosť samovrahov (Jan Komasa, 2011), rozoberajúca problematiku dospievania vo svete virtuálnych identít, ale aj francúzsko-belgicko-nórsko-poľská koprodukčná road-movie Koniec Roberta Mitchuma (Olivier Babinet, Fred Kihn, 2011). Milovníkov experimentálnejších filmových postupov by mal potešiť film Les (Piotr Dumala, 2009), v príbehu syna a jeho nevládneho otca využívajúci surrealistické prvky.

Pozor, študenti a dôchodcovia môžu ešte stále využiť šancu získať akreditáciu zadarmo pri online registrácii do 15. augusta – viac informácií o tejto možnosti aj o ostatnom programe festivalu nájdete na http://www.vresk.sk/eastsider !

prešov24 text: Miro Lánik foto: VRESK

Eastsider
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM