záruba martin Rôzne

Na domácom tiesňovom volaní doteraz nezaznamenali vážny alarm

(TASR) – Dispečing služby Domáceho tiesňového volania, ktorú od septembra minulého roka zabezpečuje pre osamelých seniorov Asociácia samaritánov SR, na základe subdodávateľskej dohody s mestom Prešov, zatiaľ nezaznamenal žiaden vážny alarm. Uviedla t

Výhodou tejto služby je to, že občania odkázaní na pomoc iných osôb, dokážu napríklad pri zdravotných ťažkostiach, vyslať prostredníctvom elektronického prístroja inštalovaného v byte signál, že potrebujú pomoc. Môžu tak urobiť z ktoréhokoľvek miesta v byte, pretože ovládač sa dá umiestniť ako náramok na ruku.
Po odoslaní takého signálu sa s nimi dispečing skontaktuje, následne upozorní príbuzných, záchrannú zdravotnú službu alebo v prípadne nutnosti vyšle svojho pracovníka priamo k volajúcemu, aby preveril situáciu.
Mesto v minulom roku zakúpilo 12 takýchto prístrojov a v súčasnosti ho má k dispozícii sedem občanov. Hodnota jedného koncového zariadenia je 318 eur a klientovi ho radnica zapožičia bezplatne. Užívateľ alebo jeho rodina však za konkrétnu službu platí poplatok 12 eur mesačne.
Napriek tomu, že od začiatku prevádzkovania tejto služby neprijal dispečing vážnejšie volanie, jeho pracovníci uskutočňujú pravidelné kontrolné volania, ktorými raz týždenne overujú funkčnosť samotného prístroja a rovnako aj zdravotný stav seniora.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM