Ľubomír Hudačko Rôzne

Na čo v Prešove upozorniť návštevníkov? Obyvatelia môžu posielať tipy na novú pamätihodnosť mesta

Ak by ste chceli prispieť k zvýšeniu atraktivity nášho mesta obohatením evidencie pamätihodností Prešova, máte možnosť práve teraz. Porozmýšľajte, na čo by ste upozornili návštevníkov...

Ilustračný obrázok k článku Na čo v Prešove upozorniť návštevníkov? Obyvatelia môžu posielať tipy na novú pamätihodnosť mesta
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Čo sa skrýva v pamäti starousadlíkov Prešova, o čom už mladšia generácia Prešovčanov ani netuší a možno by mala. Čomu z histórie alebo zo súčasného Prešova nie je venovaná taká pozornosť, akú si myslíte, že by si zaslúžila? Zapojte sa a zašlite mestu svoj návrh v súlade s výzvou na predkladanie návrhov do evidencie pamätihodnosti, a prispejte tak k zodpovedaniu otázok, ktoré sa týkajú všetkých, ktorým Prešov prirástol k srdcu.

„Hlavným dôvodom na vytvorenie takejto evidencie bolo zachovanie tých významných súčastí kultúrneho dedičstva, ktoré nie sú zapísané v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR ako národné kultúrne pamiatky. Zaradením pamätihodnosti mesta Prešov do evidencie sa zdôrazňuje význam daných pamätihodností ako súčastí kultúrneho dedičstva,“ tlmočila zastupujúca hovorkyňa mesta Anna Polačková. Dôležitý je aj význam pamätihodností vzhľadom na zvýšenie atraktivity nášho mesta, pozitívny vplyv na turizmus a reprezentáciu mes­ta.

Evidencia pamätihodností mesta Prešov je zverejnená webstránke mesta a je dopĺňaná raz ročne na základe výzvy adresovanej občanom mesta, inštitúciám, cirkvám a náboženským spoločnostiam v rámci mesta Prešov. „Aktuálne je v evidencii pamätihodností mesta Prešov zapísaných 17 hmotných nehnuteľných pamätihodností, 8 hmotných hnuteľných pamätihodností a 7 nehmotných pamätihodností,“ doplnila Polačková.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM