Ľubomír Hudačko Správy

Na budove väznice v Prešove odhalili pamätnú tabuľu: Patrí obetiam komunistického režimu

Pamätnú tabuľu obetiam komunistického režimu a nespravodlivo väzneným odhalili na budove Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Prešove. Tabuľu posvätil prešovský pomocný gréckokatolícky biskup Milan Lach.

Ilustračný obrázok k článku Na budove väznice v Prešove odhalili pamätnú tabuľu: Patrí obetiam komunistického režimu
Zdroj: Dnes24.sk

Ako povedal podpredseda Konfederácie politických väzňov Slovenska Jozef Baník, vo väznici v Prešove boli nespravodlivo väznení a vyšetrovaní mnohí politickí väzni vrátane žien.

Zaznamenali svoje svedectvá

Boli medzi nimi napríklad dvaja súčasní gréckokatolícki biskupi Ján Hirka a Ján Eugen Kočiš, rímskokatolícky biskup Štefan Barnáš, blahoslavený mučeník Metod Dominik Trčka, viacerí rímskokatolícki, ale najmä gréckokatolícki kňazi a bohoslovci s cieľom vynucovania ich prestupu do pravoslávnej cirkvi. Viacerí z nich písomne zaznamenali svoje svedectvá o väzbe v Prešove, pričom najznámejší opis pomerov v prešovskej väznici je zaznamenaný v knihe kňaza Štefana Hlaváča Po priamych cestách.

Vo väzení oslavovali vznik štátu

„Zatkli ma za podvracanie republiky. Zavreli ma 13. marca v roku 1959 a 14. marca sme vo väzení oslavovali vznik slovenského štátu. Potrebovali založiť JRD, tak našu dedinu vyhlásili za fašistickú a uväznili nie roľníkov, ale predstaviteľov inteligencie, teda napríklad mňa ako učiteľa, môjho kolegu, farára a ďalších,“ zaspomínal si na svoje nespravodlivé zatknutie František Maník zo Župčan.

Po odhalení pamätnej tabule sa na Gréckokatolíckej teologickej fakulte Prešovskej univerzity uskutočnil seminár so svedectvami bývalých politických väzňov a archijerejská svätá liturgia za nespravodlivo väznených v Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Prešove.

Foto: Viktor Zamborský

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM