Ľubomír Hudačko Rôzne

Muž, ktorý bodoval v ankete TOP lekári: Prečítajte si rozhovor s prešovským doktorom Marekom Paľom

V ankete TOP lekári Slovenska obsadil bronzovú priečku v odbornosti radiačná onkológia. K profesii lekára sa Prešovčan Marek Paľo rozhodol na strednej škole, v tunajšej nemocnici pracuje od roku 1999. Priznáva, že začiatky boli veľmi náročné, viac prezradil v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Muž, ktorý bodoval v ankete TOP lekári: Prečítajte si rozhovor s prešovským doktorom Marekom Paľom
Zdroj: Dnes24.sk

Štvrtý ročník ankety TOP lekári Slovenska postavil výzvu pred odborníkov z jedenástich špecializácií. Bronzovú priečku z Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove v odbornosti radiačná onkológia si odniesol Marek Paľo. Pre náš web poskytol lekár rozhovor o dojmoch z ocenenia aj o začiatkoch svojej kariéry.

Aké dojmy vo vás vyvolala bronzová priečka v ankete TOP lekári? Čo to pre vás znamená?

Toto ocenenie ma milo prekvapilo a potešilo a to o to viac, že išlo o hlasovanie nielen odbornej, ale aj širokej verejnosti. Zároveň si uvedomujem, že je to pre mňa ešte väčší záväzok do ďalšej činnosti v prospech onkologického pacienta.

Aké odozvy na toto umiestnenie ste mali u svojich blízkych?

Reakcie mojich blízkych boli kladné. Veľmi sa potešili.

Ako si spomínate na svoje začiatky kariéry v zdravotníctve?

Začiatky boli veľmi náročné. Musel som si zvykať nielen na prácu s bežným pacientom, ale s onkologickým pacientom a to v čase, keď som začínal nebolo jednoduché. V nemocnici pracujem od roku 1999, začínal som ako sekundárny lekár, neskôr som sa stal zástupcom primára a od roku 2013 pôsobím ako primár oddelenia radiačnej onkológie.

Chceli ste sa stať lekárom už od detstva? Ak nie, aké ste mali priority ako dieťa, čo sa týka povolaní? Čo vás inšpirovalo stať sa lekárom?

Ako dieťa som predovšetkým aktívne športoval, vzťah k medicíne som si vybudoval postupne. Pre povolanie lekára som sa definitívne rozhodol na strednej škole.

Čo je na vašom povolaní najkrajšie?

Oceňujem predovšetkým pokrok v oblasti medicínskej vedy, teda zlepšené a inovatívne operačné techniky, väčšia škála účinnejších liekov a vývoj techniky. Práve technika je pre odbor radiačnej onkológie veľmi dôležitá, lebo účinne zabíja nádorové bunky. Technický rozvoj je v posledných rokoch taký rýchly, že sa to pozitívne odráža aj na našej pomoci pacientom, samozrejme za predpokladu dostupnosti tejto techniky.

Viete sa od práce, resp. od každodenných starostí v práci odosobniť, alebo sa to nedá?

Niekedy je to veľmi ťažké, ale snažím sa neprenášať pracovné problémy do rodinného života.

Čo vás trápi v slovenskom zdravotníctve najviac, čo by ste chceli zmeniť?

Tak ako v každej oblasti, aj tu existuje množstvo problémov od celospoločenských po lokálne.

Máte rád mesto Prešov? Ktoré miesto tu obľubujete?

Samozrejme, v meste Prešov som sa narodil a žijem tu celý život. Je môjmu srdcu blízke. Výhľad z prešovskej kalvárie je jedným z najkrajších na svete. A krásnych miest je tu viac.

Čo vaše potomstvo? Boli by ste za, ak by vaše deti pokračovali vo vašich šľapajách?

Mám tri školopovinné deti, teším sa z toho, že sú zdravé. Ak ich záujmy povedú k tomu, aby sa realizovali v medicíne, rád ich v tom podporím.

Ako doma zrelaxujete najradšej?

Najradšej trávim čas so svojou rodinou, venujem sa deťom a manželke. Spolu radi vyrážame na domáce aj zahraničné poznávacie cesty.

Prezraďte, čo je pri vašej práci na tejto pozícii to najdôležitejšie?

Táto práca a pracovná pozícia si vyžaduje komplex činností, vedomostí a zručností, od odborných medicínskych, manažerských, ale i ekonomických, avšak najdôležitejšia je spokojnosť pacienta, ktorý práve bojuje s onkologickým ochorením. Pocit, že sme mu na blízku a sme jeho nádej, lebo v danej chvíli robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme mu skvalitnili a ak je to možné, aj predlžili život, ma poháňa ďalej.

Môže vás zaujímať:

Chrípka útočí. Skúsená prešovská pediatrička to zhrnula na jednotku: 10 rád, aby sa maminky vyhli chybám

Kuriózne prípady prešovskej zubárky: Neuveriteľná žiadosť dievčiny aj zubný kameň ako osí úľ!

Nikdy nemôže vedieť, čo jej deň prinesie… Učiteľka prešovského gymnázia na hodine skoro chytila geografický infarkt

foto: archív mp

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM