Správy

Môžu vám prísť do domácností a vykonať zisťovanie: Prešovčania, na toto buďte radšej pripravení

Možno prídu aj k vám. Do domácností v Prešove sa totiž chystá návšteva, ktorá bude vykonávať zisťovanie. Radšej sa na to vopred pripravte.

Ilustračný obrázok k článku Môžu vám prísť do domácností a vykonať zisťovanie: Prešovčania, na toto buďte radšej pripravení
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Štatistický úrad SR uskutočňuje v týchto dňoch v Prešove Zisťovanie o príjmoch a životných podmienkach domácností. Vybrané domácnosti navštívi pracovník Štatistického úradu SR poverený funkciou opytovateľa.

„Bude zisťovať údaje o príjmoch a životných podmienkach domácností. Opytovateľ je povinný preukázať sa v domácnostiach osobitným poverením. Štatistický úrad SR toto Zisťovanie o príjmoch a životných podmienkach domácností (EU SILC) robí v rámci európskeho projektu štatistiky chudoby a sociálneho vylúčenia, do ktorého sa zapojila SR. Uisťovanie sa koná od 13. apríla do 16. mája 2015,“ uviedol tlačový referent Msú Milan Grejták.

Na Slovensku bolo do zisťovania pre rok 2016 vybraných takmer 500 obcí, medzi nimi aj mesto Prešov. Do zisťovania je zaradených takmer 6 000 domácností. Svojím obsahom a zameraním nadväzuje na predchádzajúce zisťovania, uskutočnené v domácnostiach už v rokoch 2005 – 2015. Cieľom tohto projektu je vytvoriť spoločný rámec na systematickú tvorbu štatistík Európskej únie o príjmoch a životných podmienkach domácností.

To umožňuje z dlhodobého hľadiska nielen analyzovanie životnej úrovne domácností na Slovensku, ale aj medzinárodné porovnávanie Slovenska v rámci EÚ. „Všetky informácie a názory, ktoré budú v rámci tohto zisťovania domácnosťami poskytnuté, budú anonymné a použité výlučne na štatistické účely,“ dodal Grejták. Ochranu dôveryhodných údajov upravuje zákon o štátnej štatistike. Za ochranu dôverných údajov zodpovedá Štatistický úrad SR.

Môže vás zaujímať:

Počet dokončených bytov v Prešovskom kraji medziročne poklesol: Aj ďalšie čísla vás možno prekvapia

Lucia maľuje Prešov spôsobom, aký ste ešte nevideli: Pozrite si jej nádhernú tvorbu! FOTO

Na niekdajší výstavný kút Prešova spomíname už len s nostalgiou: Vyrastú v parku na Masarykovej ulici byty?

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM