Ľubomír Hudačko Správy

Môžete sa stať súčasťou živej histórie: Slávnostné defilé v Prešove s takmer 400 ľuďmi!

Celý rok si Prešov pripomína 770. výročie prvej písomnej zmienky o meste. Pri tejto príležitosti sa chystá aj výnimočné slávnostné defilé. Tu sú podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Môžete sa stať súčasťou živej histórie: Slávnostné defilé v Prešove s takmer 400 ľuďmi!
Foto: Ľubomír Hudačko

Do slávnostného defilé sa môžete pridať a tak sa stať jeho súčasťou. Prešovská radnica o samotnom podujatí a aj o tom, ako sa do neho dá zapojiť, prezradila podrobnosti.

Takmer 400 ľudí

Defilé je príležitosť predstaviť Prešov ako jedinečné mesto na kultúrnej a historickej mape Slovenska. „Pridajte sa a vytvorte spolu jedinečnú atmosféru inšpirovanú históriou nášho mesta. Na Hlavnej ulici v sobotu 10. júna 2017 o 17.00 sa uskutoční veľké historické defilé, v ktorom bude účinkovať takmer 400 ľudí,“ prezradila novinku hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová.

Ako nám hovorkyňa následne doplnila, v defilé si pripomenieme medzníky z histórie Prešova. Začne sa od udelenia mestských výsad Prešovu v roku 1299, cez Carafove jatky či osobnosť Jána Adama Raymanna.

18 obrazov

„Pokračovať bude cez návštevy cisára Jozefa II. , Ľ. Štúra a J. M. Hurbana, cisárovnej Sisi, Prešovskú vzburu v roku 1918, prvý židovský transport v roku 1942, oslobodenie Červenou armádou v 1945, obete komunistického režimu, okupáciu v roku 1968, Normalizáciu, Zamatovú revolúciu, ale nazrieme aj do jeho budúcnosti v 21. storočí,“ povedala Kmetóny Gazdová.

Spolu tak bude vytvorených 18 obrazov nevšedného pouličného divadla. Šancu máte aj vy a to pridať sa ako komparzisti, ktorí by účinkovali v jednotlivých obrazoch. Prihlásiť sa môžu muži od 18 rokov vyššie a dievčatá od 17 rokov. „Spolu môžeme dokázať, že Prešov je úctyhodné mesto a s hrdosťou vie osláviť svoje významné výročie,“ zakončila hovorkyňa. Stretnutie záujemcov a záujemkýň sa uskutoční už v piatok 2. júna o 18.00 pred Carafovou väznicou na Floriánovej ulici.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM