Michal Kočiš Rôzne

Monitorovací systém mesta sa rozširuje o ďalšie kamery

(TASR) – Mestská polícia v Prešove (MsP) bude môcť v tomto roku vďaka rozšíreniu kamerového systému monitorovať ďalšie problémové lokality. Náčelník MsP Ján Andrejko uviedol, že koncom minulého roka pribudli dve stacionárne kamery v blízkosti centra,

„Zakúpila ich spoločnosť, ktorá na základe zmluvy prevádzkuje parkovacie miesta v Prešove, a ide o sponzorský dar. Rovnako prisľúbila aj zakúpenie ďalších dvoch kamier, ktoré by mali byť umiestnené na križovatke ulíc Jarková a Weberova, kde v nočných hodinách evidujeme časté problémy hlavne s návštevníkmi blízkeho baru,“ spresnil Andrejko.
Náčelník zhrnul, že v súčasnej dobe je v Prešove inštalovaných vyše 15 kamier, ich počet sa rozširuje o ďalšie dve na sídlisku Sekčov, ktoré umožnia nepretržite sledovať priestor pri nákupnom stredisku Opál a okolie križovatky ulíc Jurkovičova-Exnárova. Tie sú hradené z rozpočtu mesta.
Mestská polícia by podľa Andrejka privítala, keby sa monitorovací systém rozšíril aj v ďalších, predovšetkým sídliskových lokalitách. Okrem toho by v tomto roku chceli presťahovať vysunuté pracovisko MsP, ktoré sídli na Sabinovskej ulici, do jedného z objektov ZŠ Mukačevská na Sídlisku III.
„Vybrali sme si jeden pavilón, ktorý by sme chceli prerobiť na naše podmienky, aby sme mali políciu bližšie k občanom. Naša predstava je tá, že by sme tam zriadili tak isto chránenú dielňu, kde by sledovali monitory ľudia, ktorí sú zdravotne hendikepovaní,“ uviedol Andrejko. Dodal, že financovanie prestavby by sa mohlo zaplatiť z peňazí, ktoré by získali z odpredaja domu na Sabinovskej ulici.
MsP má v súčasnosti dve chránené pracoviská, kde monitorovací systém obsluhujú ľudia so zníženou pracovnou schopnosťou. Náčelník tvrdí, že túto prácu zvládajú veľmi dobre, nemajú problém s obsluhou zariadenia a ani s komunikáciou s hliadkami.
„Takýto systém práce je pre nás veľmi výhodný. Títo ľudia sú platení z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny a šetrí to vlastne naše finančné prostriedky, ktoré mesto môže použiť na niečo iné. Zároveň máme k dispozícii viac policajtov v teréne,“ vysvetľuje náčelník MsP. Pripomenul, že realizácia tohto projektu závisí od toho, či zastupiteľstvo schváli zámer odpredaja majetku a následnú rekonštrukciu priestorov. Následne by, podobne ako pri zriaďovaní predošlých chránených pracovísk, prebehlo aj výberové konanie na obsadenie týchto miest.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM