Ľubomír Hudačko Rôzne

Miro Tásler z IMT Smile v rozhovore: Dobrý festival na amfiteátri o rok nemusí byť!

Miroslav Tásler dostal legendárnu plochu do prenájmu na dvadsať rokov. Poodhalil, čo čaká miesto, ktoré znamená kus histórie v budúcnosti i ďalšie novinky a fakty. Fanúšikov obľúbeného Dobrého festivalu môže zneistiť fakt, že o rok na amfiteátri sa nemusí uskutočniť!

Ilustračný obrázok k článku Miro Tásler z IMT Smile v rozhovore: Dobrý festival na amfiteátri o rok nemusí byť!
Zdroj: TASR

Chystá sa v lete opäť aj MISS Prešov?

Nie. MISS Prešov nebude a na Amfiteátri už nebude MISS Prešov vôbec. Pokiaľ tu nebude uzavretá sála, ktorú plánujeme urobiť. Nemá to význam, je to strašne veľké riziko. Aj pre tie dievčatá, aj pre organizátora. Máme tu dosť často zimu. Niečo iné je to pri vode a niečo iné to je v studenom Prešove. Doposiaľ nebolo ani raz pekne. Ak je deväť stupňov počas podujatia, tak to nepôjde. Keď tu bude vnútro, bude to prestrešené, tak aj keby bolo chladnejšie, bude to iné. Tých možností je ďaleko viac, ak budeme mať strechu. Ale tento rok ešte strecha nebude. Budeme ju skúšať postaviť budúci rok. Ak sa o rok stihne postaviť do leta, tak sa o tom môžeme baviť.

Chystá sa tu niečo ako park, kino?

Bude tu park, lokalita Amfiteátra je v centre mesta a ľudia sa tu budú môcť prechádzať. Bude tu kino, ktoré snáď získa stále väčšiu obľubu, lebo asi nie je veľa Amfiteátrov na Slovensku, ktoré by premietali filmy. Pre Prešov to bude aj veľký prínos v rámci turizmu, ľudia sem začnú chodiť aj na nejaké akcie, ktoré tu nikdy neboli. Je tu free internet, to znamená, že už teraz si tu vedia ľudia sadnúť zatiaľ len na trávičku.

To sú naozaj pestré plány. Napriek tomu sa nájde množstvo kritikov na to, že sa venujete kultúre. Čo im viete odkázať?

Nech sa páči. Nech prídu sem, odovzdám im to. Nech si to skúsia, lebo oni sa vždy nájdu. V Prešove tomu totiž nikto neverí, že sa nájde cvok, ktorý investuje do veľkej záhradky a za tým nič nevidí. Ľudia majú pocit, že to musí byť strašný megakšeft. A že sa na tom veľa zarobí, ale to je blbosť. Zatiaľ je to mínus a bude to večný mínus. A návratnosť amfiteátra je asi dvadsaťtri rokov. Dostal som prenájom na dvadsať rokov, čiže sa nedostanem ani do nuly. Ja verím, že sa poslanci v budúcnosti ešte raz umúdria a s niečím pomôžu.

Prečo to potom vlastne robíte?

Zo začiatku som do toho vstúpil s tým, že pomôžem mestu, pomôžem ľuďom a východu ako takému dosiahnuť niečo a pritiahnuť kultúru na východ. Ja bývam na západe a keď si pozriem plagát ticketportalu, tak tam nie je takmer žiadne mesto okrem Bratislavy. Ja som jediný. Zarátame Pohodu, čo je Trenčín, ale ďalej ľudia neprídu. Všetko sa deje v Bratislave, niečo sa robí v Piešťanoch, niečo v Trenčíne. Nič sa nedeje ďalej. Bystrické akcie, žilinské akcie akoby neexistovali a pritom viem, že ich robia. Snažia sa robiť festivaly, ale tí ľudia tam z Bratislavy neprídu. Nefunguje to. Za Trenčínom zomrel svet. Preto som mal pocit, že sa mi to podarí obnoviť tú kultúru tak, aby sa tu niečo stalo. Kultúra totiž prináša konkurenciu, tá prináša väčšie možnosti pre celé Slovensko. V budúcnosti tí partneri môžu uvidieť prínos a zväčší sa trh. Ten trh neexistuje, je to rozsypané, neexistujú sponzori. Všetko, čo ľudia dávajú sú smiešne veci, nefungujúce. Je nemožné, aby promotéri dokázali spraviť len jednu akciu, päťkorunovú. V porovnaní s Poľskom sme na úbohej úrovni. A po problémoch, keď som zistil, že to na amfičku nejde, stratil som záujem.

Teraz sa tešíte?

Teraz neviem, či sa mám tešiť. Po tom všetkom, keď môj pohár trpezlivosti celkom pretiekol som si povedal, že stačí. No teraz, na poslednú chvíľu akoby sa niekto zľakol a nejako to vyšlo a schválili to. Musím sa nanovo naštartovať, samozrejme, plány sú tu veľké, ale to neznamená, že tá kultúra sa tu vráti, pretože amfiteáter je niečo iné. Keď si ľudia myslia, že amfiteáter som zobral kvôli festivalu, tak sa mýlia. Festival tu budúci rok môže aj nebyť. Ale Amfiteáter tu bude, je to park, je to veľmi vážny a pekný projekt, mne sa to páči. Ja cestujem po Európe a tam je takých parkov veľmi veľa. Keď sa to podarí u nás urobiť, tak je super, že tí ľudia z Európy by tu vedeli prísť. Aspoň z Poľska, Maďarska a pozrieť si nejakú kapelu, prísť na poľský folklór, alebo niečo také. A keď to takto bude fungovať, že aspoň z okolia ľudia budú chodiť, bude to potom pestré a prinesie to veľký prínos aj pre Prešovčanov. Aj pre prešovské gastro, ktoré je totálne v úbohom stave. Keď sa idem najesť do hociktorého mesta, všetko je normálne, niektoré mestá sú lepšie, niektoré horšie, keď vyjdem za hranice, je to špička.

A keď prídete do Prešova?

Úbohosť. Aj tí, čo sa snažia majú ťažkú situáciu, lebo sa nemajú komu predať. V Prešove nie je komu čo predať. Čiže je jedno, čo spravím, aj tak je to jedno. Neposunú sa tržby, aj keď káva tu môže byť najlepšia na svete. My tu máme baristu, Maťa Hudáka, ktorý je druhý na svete. Druhý! Je to absurdita, že žije v Prešove. Hovorím mu, že nech odíde do L.A. a nech sa nikdy nevráti. A on hovorí, že tu má rodinu a že tu chce byť, lebo sa mu tu páči. Ale keď je niekto druhý na svete a Prešov ho nikdy neocení, tak je to celé absurdné. Naozaj, keď idem do kaviarne k nim, tak to, čo oni vyprodukovali tak nemá konkurenciu nikde na Slovensku. Napriek tomu je to v Prešove úbohé a tie tržby nikdy nebudú viac ako prešovské tržby. A to je smutné. Ak by sa toto podarilo zmeniť, podarí sa to zmeniť jedine cez akcie. Nemusí to byť vždy o kultúre, môže to byť o športe.

Aj napríklad Fragaria Cup?

Je to projekt, ktorý výrazne pomôže k tomu, aby sme dosiahli v Prešove alebo na východe to, čo ja hovorím. Je to jedno z podujatí, ktoré má nadprešovskú úroveň a dotiahne tu množstvo ľudí a oni tu minú peniaze, dajú si tu jedlo, kávu. Dokážu tu priniesť to, že tu prídu zvonku a oni sú naučení na niečo a keď im nebude chutiť, povedia to čašníčke, tá to povie kuchárovi a potom sa môžu zlepšiť. Aj to je vlastne taká akcia, ktorá pomôže. Ja chcem, aby tu chodili ľudia z Maďarska, oní sú v gastre úplne inde. Prídu sem a chcú to jedlo kvalitné. Teda výrazne pomôžu celému gastru v Prešove. To je základ, kde všetko začína. Podrží to úroveň a od toho sa rozvíja celá kultúra, ľudia musia mať na to prachy. Keď nezarába zamestnanec, tak ani zamestnávateľ, ani výroba ani podnik. Keď sa celý ten kolobeh spojí a ľudia si budú peniaze držať navzájom, tak za 100 rokov to tu môžeme mať.

Predpokladáme, že Amfiteáter je vaše obľúbené miesto v Prešove. Máte aj ďalšie obľúbené lokality?

Mám. Dublin café, kde robí druhý najlepší barista na svete Martin Hudák.

A okrem toho?

Delňa.

Prečo festival nemôže byť tam?

Zase to bolo len vecou poslancov a mesta. To je na dlho. O tom inokedy.

Prečítajte si aj prvú časť rozhovoru!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM