Aktualizované Správy

Minister reaguje na hromadné výpovede: S týmito slovami sa rozhodol apelovať na sestry!

Aj v prešovskej nemocnici sa už rozhodli zdravotné sestry hromadne podať výpovede. Rátajú sa na stovky. K hromadným výpovediam sa vyjadril aj minister zdravotníctva Viliam Čislák. S týmito slovami sa rozhodol na sestry apelovať...

Ilustračný obrázok k článku Minister reaguje na hromadné výpovede: S týmito slovami sa rozhodol apelovať na sestry!
Zdroj: TASR

Akcia hromadných výpovedí sestier je podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka politicky motivovaná. Poukazuje na to, že šéfka sesterských odborov Monika Kavecká má ambíciu kandidovať do parlamentu.

Ak mzda niekomu klesne, minister odstúpi

Dnes ju preto vyzval, aby „nebrala sestry ako rukojemníkov a nevydierala slovenských pacientov“. Šéf rezortu v reakcii na ďalšie hromadné výpovede v prešovskej fakultnej nemocnici apeloval na sestry, aby „neverili klamstvám“ a spýtali sa riaditeľov na svoje nové platové dekréty. „Žiadna sestra, zdravotnícky pracovník nebude mať mzdu nižšiu ako teraz,“ vyhlásil Čislák s tým, že pokiaľ by v dôsledku novej legislatívy niekomu mzda klesla, odstúpi z pozície ministra.

Výpovede začnú platiť vo februári budúceho roka. Minister chce dovtedy pracovať na tom, aby ich sestry stiahli. Miestami má totiž dojem, že niektoré ich nepodávajú pre nespokojnosť, ale pre celoslovenskú podporu akcie hromadných výpovedí. „Napríklad dnes taký argument odznel v Prešove,“ uviedol Čislák.

Výpoveď podalo 382 sestier a pôrodných asistentiek

Ministerstvo podľa jeho slov momentálne analyzuje situáciu v žilinskej a prešovskej nemocnici, kde sestry už podali výpovede. „Pripravujeme model, ako budeme postupovať. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti pacientovi nebude ohrozené,“ vyhlásil. V extrémnych prípadoch môže podľa neho dôjsť k spájaniu oddelení či presunu personálu. Verí v dosť času na to, aby sa „veci dali do poriadku“.

Výpoveď z pracovného pomeru tam dnes podalo podľa šéfky sesterských odborov Moniky Kaveckej 382 sestier a pôrodných asistentiek. V Žiline ich nedávno zaznamenali vyše 200. Ďalšie výpovede v tejto chvíli pribudli v bojnickej nemocnici. Sestry vedie k hromadným výpovediam nespokojnosť s nedávno schváleným zákonom o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý zdravotníkom upravuje mzdy. Nepáči sa im výška koeficientov, cez ktoré sa preratúva mzda či chýbajúce zohľadňovanie pra­xe.

Môže vás zaujímať:

Hromadná výpoveď v prešovskej nemocnici. Podalo ju až 382 sestier a pôrodných asistentiek!

Po veľkej rekonštrukcii nastal deň D: V Prešove už otvorili Bezpečný ženský dom

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM