Aktualizované Správy

MIMORIADNA SPRÁVA: Žena hospitalizovaná v Prešove bola nakazená vírusom Zika!

Na Slovensku sa objavil prvý prípad nakazenia sa vírusom Zika. Podľa ministra zdravotníctva ide o ženu, ktorú minulý týždeň hospitalizovali v prešovskej nemocnici po tom, čo sa vrátila z Južnej Ameriky. Viliam Čislák dodal, že pozitívny nález potvrdilo virologické laboratórium v Hamburgu.

Ilustračný obrázok k článku MIMORIADNA SPRÁVA: Žena hospitalizovaná v Prešove bola nakazená vírusom Zika!
Zdroj: TASR

Pacientka bola v dobrom stave prepustená z nemocnice ešte v piatok (26.2.). „Nemusí byť nijako izolovaná,“ vysvetlil Čislák s tým, že žena nikoho neohrozuje. Zika totiž nie je vírus, ktorý by sa šíril vzdušnou cestou. „Odznie ako chrípka,“ priblížil. Žene sa v súčasnosti neodporúča otehotnieť, nemôže tiež darovať krv.

Komár Aedes aegypti

Komár Aedes aegypti, ktorý Ziku prenáša, nie je v Európe rozšírený. „Preto ochorenia, ktoré sú v súvislosti s týmto vírusom v Európe, sú importované. To znamená, že všetci pacienti sa nakazili v krajinách, kde tento komár je,“ doplnil Čislák. Vírus sa môže prenášať aj cez placentu z matky na dieťa, potvrdili sa aj prípady prenosu pohlavným stykom či transfúziou krvi.

Príznaky vírusu Zika sú obvykle mierne a trvajú dva až sedem dní. Medzi hlavné patrí zvýšená teplota, bolesti kĺbov a všeobecné, chrípke podobné príznaky. Ako chrípka sa vírus Zika prejavoval aj u pacientky z Prešova. Inkubačná doba je tri až 12 dní. Liečba spočíva v podávaní bežne dostupných liekov proti bolesti a horúčke a v dostatočnom prísune tekutín. Špecifická neexistuje. Nákaza môže prebiehať aj bez príznakov.

Odporúčanie ženám

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR odporúča ženám, aby zvážili plánovanú cestu do dotknutých oblastí. Ide o krajiny Južnej a Strednej Ameriky vrátane Karibskej oblasti a tiež Kapverdských ostrovov. Viacerí odborníci sa totiž domnievajú, že práve vírus Zika je zodpovedný za nárast počtu novonarodených detí s abnormálne malými hlavičkami, teda defektom známym ako mikrocefália.

Ľudia by v postihnutých krajinách mali dodržiavať viaceré preventívne opatrenia zabezpečujúce ochranu pred uštipnutím komárom. Po návrate tiež treba sledovať svoj zdravotný stav a v prípade objavenia príznakov informovať o ceste lekára. Slováci, ktorí navštívili postihnuté krajiny, nemôžu darovať krv 28 dní od opustenia týchto oblastí.

Môže vás zaujímať:

Na Slovensku sa objavilo prvé podozrenie na infekciu vírusom Zika: Pacientku hospitalizovali v Prešove!

Pacientku s podozrením na vírus Zika prepustili z prešovskej nemocnice

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM