Rôzne Rôzne

Milovníci jahôd, prichádza vaše obdobie: Sladké plody sa už červenajú, toto prezradil pestovateľ!

Jahody sa už v niektorých lokalitách červenajú. To je zaiste dobrá správa pre všetkých milovníkov tohto sladučkého ovocia. Ostrieľaný pestovateľ prezradil zaujímavosti.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci jahôd, prichádza vaše obdobie: Sladké plody sa už červenajú, toto prezradil pestovateľ!
Zdroj: TASR

Pomerne blízkou lokalitou, kde pestujú jahody, je obec Sedliská. I tam sa už jahody červenajú. Podľa pestovateľa Pavla Vagaského sa s ich zberom začne po 20. máji. „V poslednej dobe sa orientujeme na tzv. samozber. Veľmi sa nám to osvedčilo,“ uviedol s tým, že ľudia si môžu prísť k ním nazbierať jahody, ale aj ostatné ovocie v priebehu celého vegetačného obdobia.

Pri príchode ani odchode ľudí nevážia

„Prináša to so sebou mnoho bonusov. Ľudia odtiaľto odchádzajú s kvalitným ovocím, najedia sa, čo im neúčtujeme, keďže ich ani pri príchode, ani pri odchode nevážime,“ uviedol s úsmevom skúsený pestovateľ a konateľ firmy, ktorého prekvapuje, že sa im ozývajú aj ľudia od Nitry, Ružomberka alebo Tatier.

Cena oproti vlaňajšku vzrástla

Cena pri samozbere je v tomto roku 2,50 eura za kilogram, oproti minulému roku vzrástla o 20 centov. V predajni sa bude cena jahôd pohybovať od 2,80 do troch eur. „Pri tej hornej hranici ide už naozaj o špičkové kusy ovocia,“ dodal Vagaský. Ľudia podľa jeho slov prichádzajú na samozber s tým, že už vedia, aké druhy plodov chcú. Na kompóty idú zväčša malé až stredné jahody, na džem sú vhodnejšie väčšie kusy.

V prvom roku mala spoločnosť vysadených 20 hektárov jahôd. „Zásobovali sme ovocím spracovateľský priemysel. S odbytom vlastnej produkcie sme začali mať problémy po príchode veľkoobchodných reťazcov na trh,“ uviedol Vagaský s tým, že v súčasnosti pestujú jahody na troch hektároch.

Nové sadenice frigo

Pestovaniu jahôd sa firma venuje dlhodobo. Oproti minulým rokom pokročili v tom, že si zabezpečili nové sadenice frigo. „Jahodová sadenička sa odoberie od matečnice neskoro v jeseni, kedy ich ukladáme do chladničky. Sadíme ich skoro na jar,“ konkretizoval Vagaský s tým, že sadenica nasadí po odpočinku cez silný koreňový systém veľmi rýchlo listovú plochu a kvety. „Z tejto produkcie sa nám vrátia náklady na zakúpenie jahodovej sadby, na záhone sa pestuje tri roky,“ povedal konateľ spoločnosti.

Zo spomínanej sadby vyjde na jeden hektár aj 15 ton plodov. „Hranica je až 20, ale ľudia zbierajú iba tie pekné kusy. Zvyšok sa zbiera na výrobu štiav,“ uviedol Vagaský s tým, že záhony sú vystielané perinkou zo slamy. Tá chráni pred znečistením jahody i samotných zberačov, a tiež slúži ako istá ochrana pre mrazmi.

Jahody v Sedliskách sa už začínajú červenať
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM