Webnoviny - Krimi

Mikuláš Č. dostal doživotie

Na výnimočný trest doživotia odsúdil dnes Okresný súd v Prešove Mikuláša Č., ktorý bol obžalovaný zo šiestich vrážd a objednávky zabitia podnikateľa Milana Karcela.

Súd ho uznal vinným zo spáchania všetkých šiestich vrážd. Jeho švagor Jozef M. dostal 12 rokov väzenia za sprostredkovanie vraždy Karcela. Obaja majú byť podľa verdiktu súdu zaradení do ústavu na výkon trestu s maximálnym typom stráženia. Súd po rozsiahlom dokazovaní sa stotožnil s tým, že skutky boli spáchané tak, ako boli uvedené v obžalobnom návrhu. Na udelenie doživotného trestu boli splnené zákonné podmienky a znalecký posudok na obžalovaného Mikuláša Č. uvádzal, že jeho resocializácia nie je možná. Rozsudok nie je právoplatný, obidvaja obžalovaní podali odvolanie ihneď, Jozef M. prostredníctvom svojho obhajcu. Prokuratúra si ponechala lehotu na odvolanie. Po vyhotovení a doručení rozsudku bude prípad riešiť odvolací Krajský súd v Prešove.

Mikuláša Č. prokuratúra obžalovala zo zabitia údajného policajného informátora Jozefa Filipa 22. septembra 1994 pri Liptovskej Tepličke, k činu sa Mikuláš Č. priznal. Druhá vražda sa stala v decembri 1994, obeťou bol muž z podsvetia Jozef Štefan, ktorého podľa obžaloby Mikuláš Č. strelil krátkou guľovou zbraňou a nechal ho v aute uhorieť. 5. februára 1997 sa Mikuláš Č. spolupodieľal na fyzickej likvidácii Štefanovho kamaráta Pavla Lenharta, ktorý bol zastrelený dvoma ranami do hlavy. Obžalovaný sa zúčastnil aj na vraždách dvoch mužov z dunajskostred­ského podsvetia Milana Siposa a Emila Potascha, ktorých telá videli svedkovia vynášať z firmy Mikuláša Č. zabalené v kobercoch 15. marca 1997. V popradskom hoteli Gerlach 25. marca 1997 Mikuláš Č. podľa obžaloby viackrát nožom bodol bývalého policajta Gustáva Slivenského, ktorému následne jeho ľudia odrezali hlavu a vystavili ju na výstrahu na kapotu auta v Poprade. Podnikateľa Mariána Karcela zavraždili 27. júna 2000, vraždu si Mikuláš Č. objednal z väzenia.

Proces sa začal presne pred rokom 10. novembra a bol niekoľkokrát prerušený. Pred okresným senátom v Prešove vypovedalo okolo 70 svedkov, vypočutý bol prostredníctvom telemostu aj utajený svedok. Súd si predvolal tiež niekoľko súdnych znalcov z odboru patológie, psychiatrie, balistiky a nechal si vypracovať niekoľko odborných posudkov. Hlavné pojednávania sa konali v ústave na výkon väzby aj na súde za prísnych bezpečnostných opatrení. Prokuratúra pre Mikuláša Č. žiadala doživotný trest. Obhajoba navrhla trest na dolnej hranici sadzby od 12 do 15 rokov, z ostatných skutkov žiadala jeho oslobodenie.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM