Ľubomír Hudačko Rôzne

Miesta, ktoré mu prirástli k srdcu: Kde v Prešove a okolí sa rád túla poslanec Krajňák?

Metropola Šariša si získava domácich obyvateľov, ale aj turistov. Obľúbené miesta v Prešova a jej okolí majú aj známe osobnosti. V našom seriáli o miestach, kde radi trávia svoj voľný čas známe tváre mesta, sme vyspovedali poslanca mestského zastupiteľstva Petra Krajňáka.

Ilustračný obrázok k článku Miesta, ktoré mu prirástli k srdcu: Kde v Prešove a okolí sa rád túla poslanec Krajňák?
Zdroj: Dnes24.sk

Poslanec nám prezradil, ktoré miesta v Prešove obľubuje najviac. „Samotné mesto má mnoho malebných zákutí a uličiek, ale tri miesta sú pre mňa osobitne vzácne. Prvým je Kmeťovo stromoradie, kde idúc po bývalom opevnení mesta cítim slávnu históriu Eperješa,“ zhodnotil myšlienky.

Solivar je aorta

Okrem toho pridal aj zopár historických faktov: „Tu bolo tiež pedagogické centrum gréckokatolíckej cirkvi – na mieste Divadla Jonáša Záborského stála bohoslovecká fakulta a kňazský seminár s rozsiahlou záhradou. Mohutné gaštany vytvárajú zelený tunel a tichú oázu až po budovu niekdajšieho Kráľovské katolíckeho gymnázia. Druhým obľúbeným miestom je Kalvária, kde človek dokáže pohľadom objať celé mesto a oprieť oči o okolité hory. Rád mám aj parčík s fontánou pri Justičnom paláci,“ líčil dojmy z nášho mesta.

Ako pokračoval, so svojimi aktivitami a záľubami sa v Prešove vie nájsť. „Keď je Prešov srdcom môjho sveta, tak Solivar je jeho aorta a areál kostola sv. Štefana, uhorského kráľa na kopci Varheď je srdcovou predsieňou a komorou zároveň. Solivar bez Varheďa, týčiaceho sa nad zástavbou rodinných domov, si neviem predstaviť. Celý Solivar a jeho ľudia je niečo, čo mám veľmi rád. Zaujíma ma jeho minulosť, snažím sa intenzívne žiť jeho prítomnosť a ako poslanec tiež myslieť na budúcnosť tejto pôvabnej mestskej časti. Solivar, Soľná Baňa a Šváby, to je môj svet, domov, rodisko,“ dodal na záver.

Predkovia dvesto rokov pochádzali z okresu Prešov

Krajňák pri spomienkach uviedol, že jeho predkovia z otcovej a maminej strany pochádzali dokázateľne dvesto rokov späť výlučne z územia dnešného okresu Prešov. Pôvod jeho rodu je z obce Abranovce pri Prešove, rodiska biskupa Jána Hirku. Pra-prastarý otec prišiel na Solivar, aby ako pracovník železnice mal bližšie do práce.

„Pri skúmaní rodinnej ságy som zistil, že otcova rodová línia je spätá výlučne s okolitými obcami: Solivarom, Abranovcami, Okružnou, Varhaňovcami, Dulovou Vsou, Petrovanmi a Močarmanmi. Otcova mama pochádzala z kňazskej rodiny, tak sú aj ďalšie obce v Prešovskom kraji, ku ktorým mám istú ťažko špecifikovateľnú náklonnosť. Všetci predkovia zo strany mojej mamy pochádzali z Drienova. Prešov bol "vároš“, kde chodili na trh, študovali a pôsobili. Je to priam genetické puto vpísané do mojej krvi. Neviem s tým nič urobiť. Keď cestou vlakom z Kysaku vidím z Obišovského chotára panorámu Slánskych hôr a Košickú kotlinu s malebnými dedinkami a nad Prešovom sa týčiacu Veľkú stráž, viem že som doma. Ak náhodou, napríklad cestou z Košíc zadriemem, tak pri vstupe do „zóny domova“ sa zobudím a srdce vyšle signál „domov! domov!“," dodáva na záver.

Foto: Vladimír Jedinák

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM