Ľubomír Hudačko Správy

Meteorológovia: V okrese Prešov sa čaká výskyt búrok, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo!

Momentálne v našom okrese panuje klasické horúce letné počasie. No nemusí to tak dlho byť. Meteorológovia totiž varujú pred zmenou počasia!

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia: V okrese Prešov sa čaká výskyt búrok, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo!
Zdroj: Dnes24.sk

Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) vydali na štvrtok (17.7.) výstrahu 1. stupňa pre búrkami pre Prešov a okolie. Tá platí dnes do 17:00. V okrese Prešov sa podľa nich miestami očakáva výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 17 – 25 m/s,“ informujú odborníci zo SHMÚ.

Intenzita sprievodných javov je podľa nich v danom období a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. „Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov – stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov,“ upozorňujú odborníci zo SHMÚ.

Ako dodávajú meteorológovia na záver, búrky predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Takže, buďte opatrní.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM