Michal Kočiš Rôzne

Mestu Prešov by pomohli záchytné parkoviská pre kamióny

Neprehľadnú situáciu v doprave, ktorú na niektorých úsekoch ciest v meste Prešov spôsobujú odstavené alebo čakajúce kamióny, chce mesto riešiť vybudovaním záchytných parkovísk v okrajových zónach.

Podľa primátora Pavla Hagyariho tak vznikne aj možnosť, aby mali vodiči nákladné autá zaparkované na bezpečnom, dobre prístupnom mieste a zároveň nezaberali parkovacie miesta v obytných zónach, ako sa to v mnohých prípadoch deje.
Jedným z vytypovaných miest na výstavbu takéhoto záchytného parkoviska je napríklad nevyužívaná časť areálu spoločnosti ZVL AUTO, ktorý sa nachádza na výpadovke smerom na Košice. O uvedenej možnosti primátor tento týždeň hovoril s riaditeľom spoločnosti Ondrejom Zuskáčom.
„V tejto lokalite sa nachádza colnica, je tam množstvo kamiónov, ktoré stoja na verejnej komunikácii, a tým hatia dopravu. Ak by tu vzniklo parkovisko, nevyužívali by ho len počas čakania na vybavenie úradných záležitostí, ale autá by tu mohli odstavovať za určitý poplatok aj vodiči z Prešova,“ povedal pre TASR Hagyari. Rovnako by parkovisko slúžilo tým, ktorí potrebujú čas na oddych prípadne servisné prestávky počas tranzitu na ďalšie miesta.
Hagyari konštatoval, že filozofiou tohto zámeru je vybudovať parkovisko, ktoré by vyriešilo niekoľko problémov súčasne, zabezpečilo by istý finančný zisk pre majiteľa pozemku, pričom mesto by tento projekt finančne nezaťažil.
Záujem rokovať s mestom o možnostiach vybudovania odstavného parkoviska potvrdil aj Zuskáč. Spoločnosť sa postupne dostáva zo zlej finančnej situácie, zvyšuje predaj a uvažuje aj o ďalšej výstavbe výrobných priestorov.
„Máme značne veľký areál, s vlastníkom sme mali veľa diskusií na tému, ako znížiť náklady. Len samotná daň z nehnuteľností je totiž 80.000 eur ročne, čo je značne zaťažujúce. Patria k nim aj nevyužité plochy, takže uvažujeme o spoločnom projekte buď s mestom, alebo aj ďalším partnerom. Jednou z možností je práve vybudovanie veľkokapacitného parkoviska,“ povedal Zuskáč.
Ako dodal, diskusie o tomto projekte sú len v počiatočnej fáze, a preto sa zatiaľ nedá hovoriť presne o plochách ani investíciách, ktoré budú potrebné na výstavbu parkoviska. Podľa neho treba zvážiť aj ďalšie okolnosti a rovnako vyhodnotiť návratnosť investície.
Hagyari uviedol, že v blízkom čase by sa malo uskutočniť ďalšie spoločné stretnutie s pracovníkmi útvaru hlavného architekta mesta a oddelenia dopravy a následne bude známy ďalší postup.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM