Michala Halásová Samospráva

Mestské zastupiteľstvo rozhodlo o novom kontrolórovi. Alexandra Ernsta podporilo 26 poslancov!

Funkciu hlavného kontrolóra mesta Prešov bude od 1. júla zastávať Alexander Ernst. O jeho zvolení na tento post na šesťročné funkčné obdobie dnes rozhodli poslanci Mestského zastupiteľstva vo verejnom hlasovaní.

Ilustračný obrázok k článku Mestské zastupiteľstvo rozhodlo o novom kontrolórovi. Alexandra Ernsta podporilo 26 poslancov!
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto vyhlásilo voľbu v máji tohto roka po tom, ako súčasný hlavný kontrolór Milan Tkáčik oznámil, že sa vzdáva funkcie. „Záujem o tento post prejavilo dovedna 10 kandidátov, z toho jedna žena. Viacerí z nich už mali skúsenosti v oblasti verejnej správy a konkrétne aj s takouto funkciou v obecných či mestských samosprávach,“ prezradila hovorkyňa mesta Jana Jurčišinová.

Všetci kandidáti dnes dostali priamo na zasadnutí zastupiteľstva 5-minútový priestor na svoju prezentáciu. Nasledovala voľba, pričom o každom kandidátovi sa hlasovalo osobitne. Z prítomných 29 mestských poslancov za zvolenie Ernsta hlasovalo 26 z nich, jeden sa zdržal hlasovania a dvaja nehlasovali, nikto nebol proti.

Vzdal sa poslaneckého mandátu

To bola veľká dôvera, samozrejme, čo ma milo prekvapilo a zároveň to zaväzuje. Rád by som nadviazal na prácu doterajšieho hlavného kontrolóra a išiel aj ďalej, aby sa jednoznačne zlepšila finančná disciplína mesta,“ povedal po zvolení Ernst.

Keďže Ernst je v súčasnosti mestským poslancom, čo je nezlučiteľné s novou funkciu, bude sa musieť vzdať poslaneckého mandátu. „Na uvoľnené miesto poslanca potom nastúpi náhradník z jeho volebného obvodu na základe výsledkov posledných komunálnych volieb,“ konštatovala Jurčišinová.

Rozhodli aj o plate

Alexander Ernst má 48 rokov, je absolventom Vysokej školy technickej v Košiciach. Od roku 1988 až doteraz pracoval v územnej samospráve na pozíciách rôznej úrovne riadenia a riadiacu funkciu zastával aj na úseku verejnej správy. Poslanci dnes rozhodli aj o plate hlavného kontrolóra. Ten bude na základe prijatého uznesenia pri stopercentnom výkone funkcie poberať mesačnú mzdu vo výške 1989 eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM