Monika Földešiová Rôzne

Mesto sa zapojí do Hodiny Zeme

Jedným zo slovenských miest, ktoré sa počas soboty 26. marca zapoja do celosvetovej akcie s názvom Hodina Zeme, je aj Prešov. Samospráva chce tak vypnutím vyhradených úsekov verejného osvetlenia či svetelnej výzdoby mesta prispieť k ochrane životného

„Mesto Prešov sa symbolicky k akcii zapojí tým, že vypne verejné osvetlenie, osvetlenie prechodov, ilumináciu historických budov, ako aj nasvietenie bilboardov v meste Prešov, ale kvôli bezpečnosti občanov len na dobu 15 minút,“ konkretizovala hovorkyňa magistrátu Veronika Gazdová.
Dodala, že Prešov ušetrí v súčasnosti na prevádzke verejného osvetlenia zapojením jeho diaľkového, ako aj adaptívneho riadenia ročne viac ako 400.000 kilowat­thodín elektrickej energie. Samospráva získala v roku 2010 ako prvá na Slovensku ocenenie za dosiahnuté úspory elektriny s názvom GreenLight awards.
Gazdová informovala, že Hodinu Zeme organizujú vo svete už od roku 2007 a zapájajú sa do nej aj domácnosti či podnikateľské subjekty, ktoré vypínajú svoje osvetlenie a elektrické spotrebiče po dobu jednej hodiny, aby tak symbolicky zdôraznili potrebu šetrenia elektrickej energie a predchádzania potenciálne nepriaznivým klimatickým zmenám.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM