Marcel Mojžiš Rôzne

Mesto pritvrdilo v deložovaní: V 2 bytoch žilo 20 Rómov!

Prešovská radnica pokračovala v deložovaní ľudí z nájomných bytov, ktorí majú voči mestu dlhy alebo im chýba platná nájomná zmluva. V mestskej časti Solivar na Ulici Pod Hrádkom prišli o strechu nad hlavou dve rodiny. Asi 20 ľudí tam žilo v dvoch byt

Ako prezradila hovorkyňa magistrátu Veronika Kmetóny Gazdová, pôvodne malo mesto zámer vysťahovať z tejto lokality aj ďalších šesť rodín, ktoré mali dlhy. Neplatiči však svoje podlžnosti prišli vyrovnať. Uplynulý týždeň mesto vysťahovalo sedem rodín z bytov na Ulici K starej tehelni.

Na rómskom sídlisku Stará tehelňa však boli niektoré byty prázdne, ich nájomníci sa dlhodobo zdržiavali v zahraničí a za byty buď neplatili, alebo ich prenajímali ďalej.

Vysťahovanie má tri fázy[/size][/color]

Primátor Prešova Pavel Hagyari uviedol, že mesto dospelo k vážnemu rozhodnutiu a vysoké dlhy bude riešiť deložovaním, bez rozdielu, či ide o Rómov, alebo nerómov. Vysťahovanie neplatičov bude mať tri fázy. Prvou je prinútenie neplatičov opustiť byt, pôjde hlavne o ľudí, ktorí sú navyše neprispôsobiví.

Druhým krokom radnice bude búranie čiernych stavieb, ktoré vznikli bez stavebného povolenia vedľa rómskych bytoviek na cudzích pozemkoch. Tretia fáza by mala byť zrejme likvidácia celej rómskej osady Pod Hrádkom, ktorá stojí v blízkosti budúceho nového mestského cintorína a radnica tu chce stavať parkovisko.

„Predpokladám, že táto fáza bude trvať rok, rok a pol. Tí, ktorí platia, pôjdu do uvoľnených bytov v Starej tehelne, tí ktorí neplatia, pôjdu na ulicu a deti do detských domov,“ povedal Hagyari. Primátor zhodnotil, že lokalita Pod Hrádkom so starými bytovkami i ďalšími čiernymi stavbami v okolí je výrazne zanedbanejšia, ako niekoľkoročné bytové domy v časti Stará tehelňa.

Dlh sa vyšplhal na tisíc miliónov[/size][/co­lor]

Na ulici Pod Hrádkom žije v nájomných domoch o dve tretiny viac ľudí, ako by tam malo byť podľa nájomných zmlúv. Aj keď niektorí ľudia začali platiť dlhy, podľa Hagyariho to neznamená, že mesto zlegalizuje nájomníkov bez riadnych zmlúv.

Mesto Prešov malo k 31. decembru minulého roka vo svojom vlastníctve 401 bytov. Prešovská radnica k tomuto dátumu evidovala dlh na svojom bytovom fonde viac ako 1082 miliónov eur. Celkove náklady na údržbu nájomných bytov vyšli mesto za rok 2011 na vyše 95-tisíc eur.

presov24.sk/web­noviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM