Rôzne

Mesto Prešov má zaujímavú správu pre cyklistov: Pribudne nová cyklocesta

V Prešove pokračuje výstavba cyklociest. Najnovšia povedie po trase bývalej Pionierskej železničky smerom na Zlatú Baňu.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Prešov má zaujímavú správu pre cyklistov: Pribudne nová cyklocesta
Zdroj: Dnes24.sk

„Prípravy sú z našej strany zavŕšené, stavbári sa môžu pustiť do diela,“ zdôraznila prešovská primátorka Andrea Turčanová pri podpise zmluvy s víťazom súťaže na výstavbu ďalšej cyklistickej cesty. Prešovským cyklistom sa tak čoskoro otvorí ďalšia možnosť bezpečnej jazdy do blízkych obcí i do neďalekej rekreačnej oblasti Sigord.

Vyše 6 km

Cyklisti sa môžu tešiť na tri metre širokú cyklocestu s dĺžkou vyše šesť a pol kilometra pokrytú asfaltovým povrchom. „Budovaná cyklistická cesta povedie po historickej trase bývalej lesnej, neskôr takzvanej Pionierskej železničky. V Prešove začne v Solivare a cyklistov nasmeruje cez Dulovú Ves a Kokošovce k rekreačnej oblasti Sigord. Cyklistom sa tak otvorí pohodlné cestovanie za objavovaním Slánskych vrchov, s nádhernými výhľadmi na náš kraj,“ uviedla radnica.

Tá dodala, že stavbu počas osemnástich mesiacov zrealizuje spoločnosť Swietelsky Slovakia, spol. s r.o., ktorá je víťazom verejnej súťaže, celkové náklady budú v objeme 1 187 988 eur. Mesto Prešov túto stavbu realizuje aj vďaka podpore z európskych fondov.

V minulom roku bola prešovskej verejnosti daná do užívania cyklocesta na Bajkalskej ulici s celkovou dlžkou 484 m. Celkové náklady na tento projekt dosiahli sumu 148 352,67 eur. Jej dobudovaním cyklisti dostali možnosť súvislého presunu od mestskej haly až do Veľkého Šariša.

Ďalšie plány

„Sieť cyklociest v Prešove sa už čoskoro rozšíri aj o ďalšie úseky. Pripravená je už aj výstavba cyklociest na Masarykovej i Sekčovskej ulici – tu je už ukončený proces verejného obstarávania. V procese zazmluvnenia je už aj cyklocesta v úseku Mestská hala – Wilec hôrka, ktorou mesto Prešov dokončí realizáciu svojich úsekov medzinárodnej cyklocesty Eurovelo, prechádzajúcej jeho územím,“ dodala radnica.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM