Samospráva

Mesto Prešov má záujem vstúpiť do klastra Košice IT Valley

Mesto Prešov s cieľom vytvárať podmienky na rozvoj IT priemyslu a zlepšovať tak kvalitu života na východnom Slovensku prejavilo záujem vstúpiť do klastra Košice IT Valley.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Prešov má záujem vstúpiť do klastra Košice IT Valley
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Mestská rada na svojom poslednom zasadnutí vstup odporučila, schvaľovať ho bude Mestské zastupiteľstvo v Prešove. Informovala o tom hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

3 prioritné oblasti

Ako člen tohto združenia chce Prešov svoje aktivity zameriavať na tri prioritné oblasti – vzdelávanie, inovácie a spoluprácu. Víziou klastra je vytvárať regionálne partnerstvá IT spoločností, vzdelávacích inštitúcií a regionálnych samospráv, ktoré by prispeli k rozšíreniu a skvalitneniu vzdelávacích programov, vytvoreniu širokého portfólia pracovných príležitostí pre kvalifikovanú pracovnú silu, čo je aj zámerom mesta Prešov. Zástupcovia vedenia mesta sa už stretli na pracovnom rokovaní s výkonnou riaditeľkou združenia Košice IT Valley, z.p.o., a informovali ju o svojom záujme vstúpiť do tohto združenia.

V zmysle platných stanov záujmového združenia ročný členský príspevok predstavuje 500 eur. Hlavnou úlohou klastra je spájať ľudí, organizácie a názory a vytvárať podmienky na rozvoj IT priemyslu a celého ekosystému na východnom Slovensku. Tiež vyhľadávať a komunikovať úspechy a dobré príklady z radov členov smerom navonok.

Hovorkyňa uviedla, že benefitom vstupu mesta Prešov do klastra Košice IT Valley bude podieľanie sa na rozvoji perspektívneho IT priemyslu v regióne a tým podpora vytvárania pracovných miest s vyššou pridanou hodnotou. Prostredníctvom škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta sa budú snažiť podchytiť záujem žiakov a nasmerovať ich na štúdiu IT odborov. Spoločne s partnermi budú vytvárať lepšie podmienky na prilákanie investorov v tejto oblasti.

Čo to je Košice IT Valley

Združenie Košice IT Valley vzniklo v marci 2007 ako spoločná iniciatíva vzdelávacích inštitúcií, verejnej správy a popredných IT spoločností. V roku 2012 sa pretransformovalo na klaster. Jeho zámerom je vypracovať jednotnú stratégiu na dosiahnutie prosperity regiónu východného Slovenska s cieľom zabezpečenia postupného zvyšovanie kvality života jeho obyvateľov. Na základe hodnotenia expertov ESCA (European Secretariat for Cluster Analysis) Košice IT Valley získalo v roku 2015 certifikát na úrovni Golden Label Cluster, čím sa zaradilo do skupiny vybraných klastrov, ktoré dokázali svoju životaschopnosť a kvalitu služieb.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM