Jakub Forgács Správy

Mesto podpísalo memorandum s Východoslovenskou distribučnou: Čo prinesú záväzky z neho Prešovčanom?

Memorandum o porozumení a vzájomnej spolupráci, ktoré podpísali mesto Prešov Východoslovenská distribučná (VSD), je potvrdením partnerstva pri zabezpečení príchodu investora do Priemyselného parku IPZ Záborské. Pozrite, čím všetkým sa zaviazali obe strany.

Ilustračný obrázok k článku Mesto podpísalo memorandum s Východoslovenskou distribučnou: Čo prinesú záväzky z neho Prešovčanom?
Zdroj: TASR

Podpísanie memoranda sa stalo základným predpokladom pre uzatvorenie Zmluvy o spolupráci medzi Mestom Prešov a VSD. V nej sa VSD zaväzuje zvýšiť výkonovú kapacitu distribúcie elektriny z aktuálnych 4,3 MW na 10,3 MW.

„Treba vybudovať infraštruktúru, ktorá umožňuje, aby bol výkon dostupný. Preto, aby vôbec bolo vedenie schopné prepraviť ten výkon, je potrebné urobiť ďalšie opatrenia v sústave. My urobíme všetko preto, aby sme vyšli v ústrety všetkým investorom. Ak mesto Prešov získa akéhokoľvek investora, my urobíme maximum, aby bolo dostatok výkonu pre to, aby sa región rozvíjal a fungoval,“ uviedol predseda predstavenstva VSD Radoslav Haluška.

Memorandum je záväzkom oboch strán kooperovať nie iba pri stavbe vyvolanej etablovaním investora Draka Comteq Slovakia v Priemyselnom parku Záborské, ale aj pri budovaní stavieb na území celého mesta Prešov počas obdobia rokov 2015 – 2017 v celkovej investícii približne 1,8 milióna eur. VSD deklaruje záväzok vybudovať stavbu vysokonapäťového káblového vedenia z elektrickej stanice Prešov II Šváby do Priemyselného parku Záborské na vlastné náklady, ako aj skvalitnenie distribúcie elektrickej energie na území mesta Prešov.

Spoločnosť tiež ponúkla mestu Prešov budúcu spoluprácu pri zabezpečení internetizácie územia, vytváraní nových možností na zabezpečenie verejného osvetlenia, zabezpečení distribúcie elektriny pri obnove priemyselných zón v meste Prešov, rozvoji a tvorbe bytových podmienok obyvateľstva, prípadne spoluprácu pri iných rozvojových aktivitách v súlade s požiadavkami oboch strán memoranda.

Spoločnosť Draka Comteq Slovakia, zaoberajúca sa výrobou dátových káblov, už má v Prešove prevádzku na Strojníckej ulici a zamestnáva približne 120 ľudí, no chce sa presťahovať a rozšíriť výrobu. V IPZ odkúpili 60 000 štvorcových metrov pozemkov, no na ďalších 36 575 štvorcových metrov majú predkupné právo na obdobie do 31. januára 2018.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM