Ľubomír Hudačko Správy

Mesto otvorilo územný plán: Tipnite si, koľko podnetov od obyvateľov bolo doručených na mestský úrad!

Mesto Prešov tento rok otvorilo svoj územný plán. Na mestský úrad bolo od obyvateľov doručených množstvo podnetov. Tie prišli aj od Štátnej ochrany prírody či vodohospodárskeho podniku. Snahou spracovateľov je návrhom vyhovieť a zapracovať väčšinu podnetov, nie vždy je to však možné.

Ilustračný obrázok k článku Mesto otvorilo územný plán: Tipnite si, koľko podnetov od obyvateľov bolo doručených na mestský úrad!
Zdroj: Dnes24.sk

Vyše 50 návrhov pochádzalo z vlastných poznatkov pracovníkov MsÚ a doručené boli aj podnety z 12 orgánov, organizácií a okolitých obcí. Aktuálne prebieha spracovávanie týchto podnetov.

Najväčší počet sa týkal plôch na bývanie

Ako uviedla hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gadzová, podklady s najnovšími poznatkami o území prišli napríklad od Krajského pamiatkového úradu, Štátnej ochrany prírody či Slovenského vodohospodárskeho podniku, ktorý zaslal aktualizovaný dokument záplavových území, kde dochádza v niektorých lokalitách k ich rozšíreniu. Ide napríklad o časti Pod Kamennou baňou či na Sekčove.

Najväčší počet zaslaných návrhov sa týkal požiadaviek o zmenu územia na individuálnu bytovú výstavbu, plôch na bývanie, ale napríklad aj na rekreáciu. Snahou spracovateľov je návrhom vyhovieť a zapracovať väčšinu podnetov, nie vždy je to však možné.

Zapracovaný aj generel cyklodopravy

„Aj pri týchto zmenách územného plánu boli opakovane doručené žiadosti o výstavbu v záplavových, poddolovaných územiach a ťažobných priestoroch alebo záujmových plochách ochrany prírody, kde to z pohľadu stavebného zákona a iných legislatívnych noriem nie je možné,“ povedala Kmetóny Gazdová.

Podľa nej je potrebné rešpektovať aj spresnené trasy severného a východného obchvatu mesta. Do územného plánu bude zapracovaný aj generel cyklistickej dopravy z mája 2013 a požiadavka Dopravného podniku mesta Prešov na rezervovanie plochy pre budúce obratisko na Sibírskej ulici a vyznačenia plánovanej trolejbusovej trasy Košická – ZVL – Švábska.

Po spracovaní a vyhodnotení všetkých podnetov sa budú môcť obyvatelia s návrhom Zmien a doplnkov Územného plánu mesta Prešov oboznámiť a pripomienkovať ho v rámci verejného prerokovania v priebehu mesiaca júl. Návrh bude sprístupnený na dobu 30 dní k nahliadnutiu na mestskom úrade a internetovej stránke mesta. Počas tejto lehoty bude pre obyvateľov zabezpečené aj verejné prerokovanie návrhu s odborným výkladom.

Čítajte tiež:

Ďalšie zmeny v Prešovskej MHD: Cestujúci, rátajte s posunom najfrekventova­nejších zastávok!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM