Monika Földešiová Rôzne

Mesto má k dispozícii 286 sčítacích komisárov

Sčítanie obyvateľov, domov a bytov bude v meste Prešov zabezpečovať 286 sčítacích komisárov. Hovorkyňa radnice Veronika Gazdová informovala, že na území mesta bolo vytvorených 314 sčítacích obvodov.

„Niektoré samosprávy síce avizovali menší záujem o miesto sčítacieho komisára, u nás to však bolo inak. Záujem bol pomerne veľký a svedčí o tom aj skutočnosť, že z množstva uchádzačov sme zaevidovali aj vyše 40 náhradníkov,“ konštatovala Gazdová.
Dôvodom vyššieho záujmu môže byť aj vysoká nezamestnanosť v regióne a táto práca ponúka možnosť istého zárobku. O miesta komisárov podľa hovorkyne prejavili záujem ľudia rôzneho veku i vzdelania, hlavne študenti to považujú za dobrú brigádu.
„Každý sčítací komisár bude mať pridelený obvod, v ktorom vykoná samotné sčítanie. Počas výkonu činnosti sa budú komisári preukazovať občanom osobitným poverením, ktoré vydá primátor mesta,“ upozornila hovorkyňa.
Výška odmeny sa podľa nej bude určovať na základe viacerých kritérií ako napríklad počet sčítaných ľudí, domov a bytov, veľkosť obvodu a prihliadať sa bude aj na sťažené podmienky v samotnom obvode. Dodala, že v tomto smere sa mesto riadi príslušnými metodickými pokynmi.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM