Michala Halásová Samospráva

Mesto chce odkúpiť pozemky na Murárskej ulici. Tamojší záhradkári majú výhrady

Mesto Prešov plánuje na Murárskej ulici odkúpiť pozemok s rozlohou 472 štvorcových metrov, ktorý je v súčasnosti vo vlastníctve Slovenského pozemkového fondu. Chce tým docieliť majetkovoprávne vysporiadanie a scelenie príslušného územia s možnosťou ďalšieho využitia pre mesto.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce odkúpiť pozemky na Murárskej ulici. Tamojší záhradkári majú výhrady
Zdroj: Dnes24.sk

Ide o plochu, ktorá je obklopená mestskými parcelami. Nachádza sa na nej aj múr, ktorým chcelo mesto zabrániť prechodu obyvateľov Starej Tehelne smerom na Veselú ulicu. Na Starú Tehelňu vedú udržiavané komunikácie, napriek tomu časť obyvateľov využívala na prechod provizórnu cestičku v strmom svahu, ktorá tu vznikla živelne. Navyše neprispôsobiví občania tu robili neporiadok a ohrozovali majetok obyvateľov.

Poslanci včera hlasovaním rozhodli, že mesto spomínanú parcelu odkúpi za 18 974 eur, spojí s pozemkami, ktoré už má vo vlastníctve a následne časti odpredá majiteľom susedných parciel. S potenciálnymi kupcami už radnica pripravila aj zmluvy o budúcej zmluve. Primátor Pavel Hagyari uviedol, že tento prevod komisia pre mestský majetok i zastupiteľstvo odsúhlasili. Na časti pozemku chce jeden z majiteľov údajne postaviť garáže alebo dielne. „Je pravdou, že chceme mať aj poriadok v tejto mestskej časti a že súčasne predpokladáme, že sa vyrieši aj problém kriminality. Chceme to riešiť v súlade so zákonom, tak, aby sme dodržali aj práva záhradkárov,“ povedal primátor.

Záhradkári s rozhodnutím nesúhlasia

Práve tí s rozhodnutím mesta nesúhlasia. Jeden z nich Miroslav Berník uviedol, že odpredaním pozemkov, následným prehradením či zástavbou stratia prístup k záhradám z Murárskej ulice. Vyhovujúca, podľa neho nie je ani ďalšia cesta, ktorá ide od Starej Tehelne. Poslanec Martin Lipka konštatoval, že záhradkári k svojmu majetku prístup majú a boli s nimi prebraté aj iné alternatívy, ktoré však odmietli. Tvrdí, že mesto konečne musí vyriešiť aj chronický problém s neprispôsobivými občanmi, pretože desať rokov sa o ňom len hovorí.

Vybudovaný múr s režimom zamykania bránky, ktorá umožňovala prístup záhradkárom, sa podľa neho ukázal ako nefunkčný, pretože ho záhradkári sabotovali. Dodal, že záhradkári nie sú ochotní dohodnúť sa a vyjsť tak v ústrety obyvateľom Murárskej a Veselej ulice, ktorí tu zažívajú nájazdy neprispôsobivých občanov. „Domnievame sa, že riešenie, ktoré je teraz navrhované v uznesení, je perspektívne, z dlhodobého hľadiska funkčné a zabezpečí v danej lokalite stabilitu a pokoj. Záhradkári majú alternatívny prístup a v podstate užívacie alebo vlastnícke práva nebudú obmedzené, budú tam môcť bez problémov fungovať ďalej,“ uzavrel Lipka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM