Ľubomír Hudačko Správy

Malých pacientov v Prešove odpútavajú od bolesti: Deti v nemocnici rozveseľujú zdravotní klauni

V Prešove sa uskutočnila slávnostná inštalácia tabule darcov, ktorí podporujú občianske združenie Červený nos – Clowndoctors. Tabuľa obsahuje mená darcov, ktorí finančne dlhodobo podporujú činnosť klaunov, a tým pomáhajú zdravotníckym zariadeniam.

Ilustračný obrázok k článku Malých pacientov v Prešove odpútavajú od bolesti: Deti v nemocnici rozveseľujú zdravotní klauni
Zdroj: Webnoviny.sk

Zástupkyne „nosov“, riaditeľku Zuzanu Ambro a umeleckú riaditeľku Mariku Kecskésovú prijala primárka Jana Kopčíková.

„Našim hlavným poslaním je podporovať psychickú pohodu hospitalizovaných detí, geriatrických pacientov, seniorov, a tým pomáhať k zlepšeniu ich celkového zdravotného stavu. Zdravotní klauni formou humoru pacientov odpútajú od strachu, napätia a od úzkosti spojenej nielen s liečbou, ale aj z neznámeho prostredia, kde im chýbajú ich najbližší," povedala Zuzana Ambro.

V rámci prešovskej nemocnice liečia Klauni predovšetkým detských pacientov a pomáhajú im prekonávať syndróm tzv. “bielych plášťov“. „S klaunmi máme tie najlepšie skúsenosti, našich pacientov navštevujú pravidelne v pondelky a v stredy a deti sa na nich vždy tešia. Dokážu totiž aspoň na chvíľu odviesť pozornosť od choroby a bolesti," povedala primárka Jana Kopčíková.

OZ Červený nos – Clowndoctors spolupracuje s 39 nemocnicami a dvomi liečebnými zariadeniami po celom Slovensku, uskutoční 165 návštev mesačne a „zamestnáva“ 47 klaunov a klauniek.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM