Ľubomír Hudačko Správy

Má krásny vek, duchom je však mladá: 100-ročná Prešovčanka oslávila pozoruhodné jubileum

Veselá, štíhla, duchom večné mladá a vždy optimisticky naladená, aj taká je pani Anna Zaťková, ktorá v kruhu svojej rodiny oslávila krásne životné jubileum a to 100 rokov! Čestnou občiankou mesta Prešova sa jubilantka stala pred 20 rokmi, po dovŕšení svojich osemdesiatin. Recept na dlhovekosť nemá.

Ilustračný obrázok k článku Má krásny vek, duchom je však mladá: 100-ročná Prešovčanka oslávila pozoruhodné jubileum
Zdroj: Dnes24.sk

„Úprimne vám želám veľa síl, energie ale hlavne pevné zdravie, nech máte vždy dôvod na radosť. Svojim prístupom k životu, tešiac sa z každého dňa môžete byť príkladom nielen pre ostatných seniorov, ale aj pre nás mladších,“ blahoželal oslávenkyni už bývalý viceprimátor René Pucher. Oslava životného jubilea sa konala za účasti viac ako 20 člennej rodiny, nechýbali ani vnúčatá a pravnúčatá, ktoré dokážu vždy vyčarovať pani Anne úsmev na tvári. Tá oslávila jubileum 13. decembra.

Vydala sa v roku 1932

Pani Anna Zaťková, pochádzajúca z mlynárskej rodiny sa narodila 13. decembra 1914 v Čelovciach pri Trebišove. „Detstvo mala mamička veľmi ťažké, keďže jej otec narukoval do vojny, z ktorej sa už, žiaľ, nevrátil. Krátko na to ju opustila aj mamička, a tak sa ako štvormesačná spoločne so svojim starším bratom stala sirotou,“ opisuje smutné životné momenty dcéra Eva Machajová. Vďaka svojej tete, ktorá si obe deti aj napriek tomu, že mala početnú rodinu vzala do pestúnskej starostlivosti, mohla zažiť skutočné teplo domova.

Po tom, ako pani Anna prekročila prach dospelosti stretla svoju životnú lásku, za ktorú sa v roku 1932 vydala a stala sa matkou dvoch detí. „Otec pracoval ako úradník na súde a často sme sa kvôli jeho práci sťahovali. Žili sme najprv v Košiciach, neskôr v Michalovciach a následne sme sa vrátili do Košíc,“ opisuje dcéra Eva, ktorá sa spoločne so svojim manželom stará o pani Annu.

Najstaršia Prešovčanka má 102 rokov

Čestnou občiankou mesta Prešova sa jubilantka stala pred 20 rokmi, po dovŕšení svojich osemdesiatin. Recept na dlhovekosť nemá, no vždy sa riadila heslom: „Práca šľachtí človeka a musí ho v živote napĺňať“. „Mamka bola predavačkou, no veľmi rada sa venovala aj prácam v záhradke, čím si udržiavala štíhlu líniu, ktorou sa môže pýšiť dodnes,“ dodala na záver s úsmevom pani Eva.

Tento rok by sme mali v Prešove 13 sto a viac ročných jubilantov, ale mnohí z nich nás, žiaľ, počas roka opustili. V roku 2015 svoje životné jubileá oslávia traja 100-roční Prešovčania a dve 101-ročné Prešovčanky. Titul najstaršej Prešovčanky v súčasnosti patrí pani Anne Knuthovej, ktorá v septembri budúceho roka oslávi 103 rokov. Srdečne blahoželáme!

Informácie redakcii sprostredkovala hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová

Jubilantka z Prešova oslavuje: Dožila sa krásneho veku!
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM