Ľubomír Hudačko Rôzne

Má krásnu profesiu: Rodáčka z Prešova deťom skrášľuje svet rozprávok

Prešovská rodáčka Katarína Ilkovičová má naozaj peknú prácu. Skrášľuje deťom svet rozprávok. My sme ju vyspovedali.

Ilustračný obrázok k článku Má krásnu profesiu: Rodáčka z Prešova deťom skrášľuje svet rozprávok
Zdroj: Dnes24.sk

Katarína Ilkovičová sa venuje ilustrovaniu detských kníh. A jej rukami ich už prešlo približne tridsať, pričom naďalej pribúdajú aj ďalšie. Ilustrátorka vyrastala v Prešove, ktorý neskôr s manželom vymenila za Bratislavu. Priateľov však má v obidvoch mestách.

Prečítajte si tiež: Talentovaná Simona (17) si zamilovala umenie: Jej spev už počuli aj vo Vatikáne

Prv prečíta text

Ako sa teda dostala k tejto milej práci? „Kreslila som od piatich rokov, už v škôlke povedala učiteľka rodičom, že mám talent. Rodičia ma teda prihlásili na výtvarnú. Neskôr som vyštudovala Školu úžitkového výtvarníctva v Košiciach a pokračovala v štúdiu na Akadémii výtvarných umení v poľskom Krakove v odbore grafika,“ prezrádza ilustrátorka, ktorú môžete občas vidieť kresliť aj u rodičov na terase domu na prešovskom Solivare.

Vo voľnom čase potom rada chodieva s manželom do prírody, športuje, číta a rada cestuje. V detstve ona sama rada čítavala príbeh Pipi dlhej Pančuchy a páčil sa jej aj Maxipes Fík. „Prvá kniha, ktorú som ilustrovala sa volala Neplechy školníčky Agneše od prešovskej spisovateľky Betky Verešpejovej. Bolo to v roku 2007 a bola to milá spolupráca,“ spomína na začiatky. Odvtedy ilustrovala asi tridsať kníh. Ako podotkla, najskôr si prečíta text knihy a potom začne s ilustrovaním.

Prečítajte si tiež: Jana natočila VIDEO, ktoré vás chytí za srdce: Krásne zachytila atmosféru Prešova

Sezóna začína v lete

„Od vydavateľa dostanem informácie, koľko mám priestoru na ilustrácie a tak začínam tvoriť. Mám rada veselé knihy, tie sa mi ilustrujú najlepšie. Knižku si prečítam a potom mi napadne, čo ako budem kresliť. Kreslím temperovými farbami, farebnými ceruzkami, ale pracujem aj s Photoshopom. Nebránim sa ničomu. Veľmi rada kreslím prírodné veci a postavičky. Poteší ma aj to, keď mám priestor na vlastnú kreativitu a ďalšie rozvíjanie príbehu.“

Katarína kreslí už radšej doma, hoci pred časom dávala prednosť zdieľanej kancelárii v Prešove a atmosféru si tam pochvaľovala. Niekedy pri maľovaní strávi aj dvanásť hodín denne. „Moja sezóna sa začína v lete, lebo najviac knižiek vychádza na jeseň a v zime. Vtedy je toho viacej, ale keď sa dá, urobím si voľný deň. Záleží to projektov, na ktorých aktuálne robím. Manžel má tiež výtvarné nadanie, občas mi poradí, ale do práce mi nehovorí,“ dodala na záver.

titulná foto: Dávid Doroš; fotogaléria: archív ki

Prešovská rodáčka ilustruje detské knihy: Aj takéto diela už vyčarila
12
Galéria
Zdroj: Katarína Ilkovičová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM