Webnoviny - Rôzne

Lipšic pošle viac policajtov do rómskych osád

Ministerstvo vnútra pripravilo od 1. januára nový systém ochrany verejného poriadku v lokalitách so zvýšenou kriminalitou.

Týkať sa bude hlavne rómskych osád, kde je vysoký počet trestných činov a často sa porušuje spolunažívanie. Jarovnice, 4. január 2011.Foto: SITA/Viktor ZamborskýPREŠOV/JA­ROVNICE 4. januára (WEBNOVINY) – Ministerstvo vnútra pripravilo od 1. januára nový systém ochrany verejného poriadku v lokalitách so zvýšenou kriminalitou. Týkať sa bude hlavne rómskych osád, kde je vysoký počet trestných činov a často sa porušuje spolunažívanie.

O fungovaní nového systému v teréne dnes informoval na Obvodnom oddelení Policajného zboru v Jarovniciach v okrese Sabinov minister vnútra Daniel Lipšic. Ako uviedol, nová organizácia policajného zboru bude dvojfázová, štát výrazne posilní špeciálne jednotky. V pohotovostných motorizovaných jednotkách sa zvýši počet príslušníkov o 175, počet pohotovostných policajných útvarov (kukláčov) o 25, pôjde o regióny so zvýšenou kriminalitou v Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji. Tabuľkové miesta sa budú obsadzovať postupne, policajti budú musieť prejsť špecializovaným výcvikom.

Ako uviedol Lipšic, ministerstvo ide cestou prevencie. Prešovský kraj bude mať o 15 miest rómskych špecialistov viac, pracovať budú v rómskych komunitách proti kriminalite i úžere. Pri represii budú policajti viac chrániť život, majetok a bezpečnosť ľudí. Docieli sa to vďaka reorganizácii policajného zboru, integráciou železničnej polície, hraničnej polície, čím sa policajtov podarí dostať z kancelárií do ulíc.

Problém je najmä s kriminalitou v blízkosti osád Lipšic ako príklad použil Prešovský kraj, kde bolo v pohotovostných motorizovaných jednotkách ku koncu minulého roka 30 príslušníkov, podľa tabuliek od 1. januára je tento počet zvýšený na 54 a od začiatku marca na 105. Počet kukláčov sa v kraji zvýši o desať. Jednotky budú dislokované na troch miestach. „V princípe budeme mať po tri hliadky v Poprade, Vranove nad Topľou a šesť hliadok bude v Prešove. To isté sa týka Košického kraja, kde budú hliadky dislokované okrem Košíc aj v Michalovciach a Spišskej Novej Vsi. To znamená, že práve v okresoch, kde máme zvýšený problém s kriminalitou, aj s kriminalitou v blízkosti segregovaných osád,“ povedal Lipšic. Minister predpokladá, že do konca februára by mohli byť nové tabuľkové miesta naplnené na 50 percent.

Ďalšie postupne, najneskôr do konca roka, čomu bude predchádzať ich výcvik, doplnenie obvodných oddelení, z ktorých budú policajti odchádzať do špeciálnych jednotiek. Zasahovať budú pod spoločným velením. V prípade potreby budú okamžite nasadení na miesto konfliktu, ale v problematických lokalitách budú mať aj preventívnu hliadkovú službu. „Keď sa vyskytne mimoriadna situácia, do problémovej lokality budú vedieť prísť v priebehu pol hodiny v pomerne veľkom počte,“ povedal minister. Občania tieto zmeny výrazným spôsobom pocítia do konca roka.

Rezort vnútra okrem najzávažnejšej kriminality, ktorou je organizovaný zločin či korupcia, bude riešiť aj drobné krádeže, výtržníctvo, bitky, aby zlepšil kvalitu života slušným ľuďom. Lipšic chce tento problém riešiť aj komplexne v spolupráci s rezortom práce a sociálnych vecí. Upozornil na konflikt záujmov pri vyplácaní aktivačných prác, ktoré kontroluje samospráva, ktorej starosta aj poslanci potrebujú vo voľbách aj tieto hlasy. Osobne sa išiel pozrieť do osady v Jarovniciach, kde žije okolo 4 000 Rómov a na aktivačných prácach si privyrába tisícka z nich, či tomu zodpovedá aj poriadok v osade.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM