Ľubomír Hudačko Kultúra

Lipa o lipe a Tásler vsadil i na ľudovky. Dobrý festival pokračoval druhým dňom opäť vo výbornej nálade!

Zdalo sa, že poriadna prietrž mračien pred začiatkom druhého dňa Dobrého festivalu výrazne naruší program. Napokon však všetko dopadlo výborne a nič nezabránilo dobrej nálade. Technici a organizátori urobili všetko pre to, aby deň odštartoval načas.

Ilustračný obrázok k článku Lipa o lipe a Tásler vsadil i na ľudovky. Dobrý festival pokračoval druhým dňom opäť vo výbornej nálade!
Zdroj: Dnes24.sk

Menšiu zmenu predstavoval len presun kapely Siempre na čele s víťazom československej SuperStar Lukášom Adamcom na iné pódium. Fanúšikov však prilákal tak či tak a tí si užili rockovú nádielku so všetkým, čo k tomu patrí.

Priestor prezentovať svoje piesne dostala i talentovaná Anna Veselovská. Jej sa budeme viac venovať v samostatnom rozhovore!

Lipa má najradšej lipu

Člen kapely Free Voices Andy Belej pre zmenu predviedol v Šariš dobrej pivárni veľmi pôsobivé samostatné vystúpenie, ktorému nechýbal náboj a energia.

Nielen Heľenine oči sa následne upierali na najväčší stage, kde už publikum zabávala kapela s rovnomenným názvom. Obľúbená stálica festivalu nesklamala ani tentoraz a ponúkla svoje notoricky známe hitovky i jednu skladbu, ktorú ešte len tesne pred koncertom doskúšali.

Jediný koncert v Prešove v roku 2013 si prichystal jazzman Peter Lipa práve na Dobrý festival. Osviežujúce vystúpenie po niekoľkých gitarovkách z iných pódií podčiarkol čerstvý sedemdesiatnik i jazzovými skladbami z aktuálneho albumu Lipa 68. Z neho vybral veselú pesničku Čo mám rád, kde ospevuje lipu a práve ju má najradšej. Prítomné dámy hneď na to vyzval do tanca v skladbe Smiem prosiť a baladou Stromy sa ľúbia postojačky nenechal nikoho na pochybách, že je to Pán v najlepších rokoch. Priaznivci geniálneho skladateľa Jara Filipa si spomenuli na jeho skladbu pri prezentácii silných Sťahovavých vtákov.

Tásler pobláznil Prešovčanov nielen ľudovkami

Trochu vážnejšia téma prišla na rad, keď sa na javisku prezentoval Andrej Šeban. Uznávaný inštrumentalista so svojou kapelou predviedol skvostný umelecký zážitok. Inšpiratívnu hudbu so svojským prejavom neváhal vyšperkovať výrazným zmyslom pre cit. Sústredené tváre návštevníkov dávali na sebe znať, že tento hudobný prídel dával možnosť na premýšľanie nielen o hudbe.

Zaplnený Amfiteáter sa hodinu pred polnocou už nemohol dočkať vystúpenia maximálne domácej kapely na čele s bratmi Táslerovcami. K nim pribudol opäť i saxafonista Mário „Gapa“ Garbera. Fantastické prevedenie vyšperkoval líder kapely Ivan Tásler osvedčenými hitmi, ku ktorým pridal aj piesne z aktuálneho albumu Rodina. Zaznela dojímavá Viac či My dvaja. Chýbali však piesne ako Mám krásny sen, alebo Nepoznám. Hit, ktorý kapelu dostal na výslnie zrejme často z playlistu nevynechávajú, tentoraz sa však potvrdila výnimka.

Na svedomí to však mali ľudovky a amfiteáter nemal problém zapojiť sa do spevu miestnej hymny A od Prešova. V skladbe A ja taka dzivočka pre zmenu namiesto speváka jeden celý refrén podala fanúšička pod pódiom. Inštrumentálne prevedenie gitaristu a vôbec súhra medzi členmi kapely bola fascinujúca. Improvizácia vzhľadom na dirigentskú taktovku frontmana kapely bola s prehľadom zvládnutá. A pochvalu si vyslúžili aj fanúšikovia: „Takto vie spievať len Prešov!,“ povedal Tásler, čím vystihol úžasnú atmosféru jednou vetou a uzavrel hlavné pódium.

Zábava však ešte pokračovala do skorých ranných hodín, ktoré spríjemňovali dídžeji na čele s Ronim Sizeom. Potom sa však už brána Dobrého festivalu 2013 naozaj definitívne uzavrela. Po minuloročnej premiére na „novom“ mieste si organizátori a všetci zainteresovaní môžu gratulovať k ďalšej famózne odvedenej práci.

Foto: Jana Bujňáková

Dobrý festival 2. deň
24
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM