Peter Klimant Rôzne

Leží len pár kilometrov od Prešova, no jej názov vám možno nič nepovie: Poznáte dedinku Bujakov?

Bujakov. Tak sa len donedávna volala jedna z obcí, ktorá leží priamo v našom okrese. Viete o ktorej dedine je reč?

Ilustračný obrázok k článku Leží len pár kilometrov od Prešova, no jej názov vám možno nič nepovie: Poznáte dedinku Bujakov?
Zdroj: TASR

Ide o šarišskú dedinku Brežany, ktorá leží asi 15 kilometrov od Prešova. Svoj súčasný názov dostala až v roku 1956. Do tohto času ju všetci volali Bujakov.

"Od začiatku 14. storočia mala naša dedina niekoľko názvov, ktoré boli v podstate slovenskými či maďarskými ekvivalentmi Bujakova. Možno toto meno niekomu znelo hanlivo, a preto nás premenovali na Brežany. Nie je dôležité, ako sa dedina volá, ale to, že tu žijú dobrí ľudia, ktorým sa tu páči,“ hovorí starostka obce Mária Gumanová.

Veriaci z tejto dediny sa stretávajú na bohoslužbách v starom drevenom chráme, ktorý sa týči nad dedinou. Tento objekt je národnou kultúrnou pamiatkou a predstavuje ľudovú architektúru spred niekoľkých storočí. Patrí gréckokatolíckej cirkvi, ale stretávajú sa tu väčšinou rímskokatolíci.

„Je to vymodlené miesto, tu si každý prednesie svoje prosby. Cítime sa v našom kostolíku dobre, hoci tu býva niekedy taká zima, že aj svätená voda zamrzne,“ vysvetľuje kostolníčka Mária Lucová. V strede dediny si veriaci stavajú nový kostol. Po dokončení ho má zdobiť aj krížová cesta z dielne miestneho rezbára Miroslava Janiča. Ten počas svojho života vyrobil už niekoľko betlehemov, ktoré vystavoval po celom Slovensku.

„Krížová cesta, to je asi sen každého rezbára. Potešila ma táto ponuka a som rád, že v Brežanoch po mne niečo zostane. Veľmi sa teším na túto prácu,“ konštatovala Janič.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM