Rôzne

Lesy v okolí Prešova majú čo ponúknuť: Výlet, na ktorý budete dlho pamätať! FOTO

Doprajte si parádny relax. Práve taký vám vedia ponúknuť aj lákavé lesné lokality v okolí Prešova. Prinášame vám zaujímavý tip.

Ilustračný obrázok k článku Lesy v okolí Prešova majú čo ponúknuť: Výlet, na ktorý budete dlho pamätať! FOTO
5
Galéria
Zdroj: Dušan Guman

Ak túžite po relaxe v okolí Prešova, nabiť vás tou správnou energiou dokážu aj lesy. Napríklad Branisko si dodnes zachovalo ráz pravej horskej divočiny a je ešte stále málo objaveným zákutím.

Zaujímavosti

Slovanské hradiská, stredoveký hrad, vzácne fresky v slatvinskom kostole. To je len malá vzorka historických zaujímavostí, ktorú v pohorí nájdete. Skúsený znalec slovenských lesov Dušan Guman nám prezradil, že miestne lesy ukrývali krutých zbojníkov aj partizánov.

„V roku 1849 došlo v priesmyku Chvalabohu k veľkej bitke medzi Rakúšanmi a uhorskými honvédmi. Miesto, kde pochovali stovky mŕtvych, ostáva stále záhadou. Vysoko v horách je do skaly vytesaný nápis v latinčine z roku 1749. V preklade znie „Pamätaj na mňa, Pane.“ Vo Vyšnom Slavkove žil Gustáv Popovič, známy zo slávnej fotografie Obed na vrchole mrakodrapu,“ prezrádza zaujímavosti, o ktorých ste možno nevedeli.

Geológia a vodstvo

K najznámejším z množstva jaskýň patria podľa Gumana Diablove diery, ktorými preteká riečka Svinka z jednej strany masívu na druhý. Jedinou sprístupnenou jaskyňou na severovýchode Slovenska je Zlá diera.

Jej správcom je známy prešovský jaskyniar a otec Kataríny Koščovej a Veroniky Husovskej Rudolf Košč. Pohorie ukrýva viacero vzácnych skalných okien a brán. Tá v masíve Malej Smrekovice patrí k najunikátnejším útvarom svojho druhu na Slovensku.

Ďalšie sú na vrchu Rajtopíky, v Lačnovskej tiesňave, či Malinkovej doline. Obľúbenou je Lačnovská tiesňava s vodopádmi. Vo Vyšnom Slavkove je silné žriedlo pitnej vody, z ktorého tekutina putuje do Prešova kedysi najdlhším vodovodom v Československu. Na Branisku pramení viacero minerálnych prameňov. Salvátorka sa kedysi vyvážala do USA a takmer celej Európy,“ pokračuje Guman.

Fauna a flóra

Branisko je tiež tradičným domovom medveďa, ktorému kontruje stála vlčia svorka a niekoľko rysích rodín. Zeleň poskytuje prístrešie takmer stovke vtáčích druhov. Dušan Guman ďalej približuje, že k najvzácnejším patria výr, orol skalný a krikľavý, včelár, krkavec, ďateľ čierny, desiatky druhov spevavcov a mnohé ďalšie. V Zlej diere zimuje až dvanásť druhov netopierov. Lesy a horské lúky sú bohaté na kvitnúce rastliny.

„V prírodnej rezervácii Na bani rastie dvanásť druhov divých orchideí – vstavačov. Na Branisku možno nájsť ľaliu zlatohlavú, mečík strechovitý, ale aj poniklec slovenský a ďalšie karpatské endemity. V PR Salvátorské lúky rastie extrémne vzácny jazyčník sibírsky, rastúci na Slovensku už iba v Slovenskom raji,“ vymenúva zaujímavosti.

Turistika

A ako sa dostať do týchto zákutí? Jednou z brán do lesov Braniska je malebná dedina Lačnov, odkiaľ sa dá červenou značkou prejsť do Vyšného Slavkova na spišskej strane pohoria.

„Ale tiež aj na hrebeň susednej Bachurne alebo hrebeňom Braniska vrchmi Kravcová a Patria až do sedla Chvalabohu, ktoré horstvo delí na severnú a južnú polovicu,“ zakončil Guman. Okrem toho v južnej časti zaujme vysielač Rudník, národná prírodná rezervácia Rajtopíky a výhľadová Sľubica. Výborným turistickým východiskovým bodom je ešte tiež priesmyk Branisko, či obec Vyšný Slavkov. Je už len na vás, čo si vyberiete.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: archívne

OBRAZOM: Viete o ňom? Aj Takýto lákavý les môžete nájsť v okolí Prešova
5
Galéria
Zdroj: Dušan Guman
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM