Ľubomír Hudačko Rôzne

Legendárni Mloci oslavujú 30 rokov: Známi Prešovčania odkazujú, dzekujeme bars šumňe!

Je to už 30 rokov, čo v tejto zostave a pod názvom Mloci začali hrať. Najprv mali valné zhromaždenie u Vlada Kavuliča v jeho vtedajšom byte na Októbrovej ulici pri Centrále. Tam sa dohodli čo a ako. V súčasnosti oslavujú 30 rokov na scéne a pamätajú si presne aj miesto prvej skúšky.

Ilustračný obrázok k článku Legendárni Mloci oslavujú 30 rokov: Známi Prešovčania odkazujú, dzekujeme bars šumňe!
Zdroj: Dnes24.sk

Nikdy by si neboli pomysleli, čo z toho bude. S akými ľuďmi, novými kamarátmi i umelcami sa postretajú, že nejaké stovky koncertov zahrajú, a že to už bude viac ako 1500.

Skúšobňa číslo 119

„Na Teréziu 15. októbra 1984 mali prvú skúšku. Bolo to v Dome kultúry – DK Roh Prešova na skúšobni číslo 119 za kinosálou. Zostava bola: Fando Cmar – gitara a spev, Vlado Kavulič – bicie, perkusie a spev, Bohuš Konečný – bendžo a spev, Janik Kvašňák – gitara a spev, Miki Potočňák – fúkacia harmonika a spev a Žojco Havadej – basa a spev. Zvukára nám vtedy robil Seki Havadej. No a do toho všetkého nás dokopal náš kamarát a dvorný tvorca Milan Starec Sopoliga,“ uviedol člen Žojco Havadej.

Podľa jeho slov netušili, že kam všade sa cez hudbu dostanú, že aj platne, kazety, cédečka i dévedečka vydajú. Ale hneď na začiatku vedeli, že ich to baví, že to robia od srdca, že chcú tvoriť a byť originálni. Chceli spievať aj po šarišsky a to je poznávací znak kapely dodnes. Chceli sa tiež zabaviť, takisto aj publikum a fanúšikov.

Dzekujú bars šumne

„Hoci došlo k rôznym personálnym zmenám za tie roky, aj keď ich zďaleka nebolo toľko veľa, ako u iných kapiel čo hrajú 30 rokov, tak mi štyria – Fando, Vlado, Bohuš a Žojco – sme tu ešte stále a stále nás to baví. K terajšej partii patrí aj náš dvorný zvukár Tony Guman, ktorý to s nami ťahá dohromady asi 20 rokov a od roku 2011 aj náš fotograf a kameraman Igor Demjan,“ vysvetľuje ďalej Havadej.

Sem-tam aj jeho synovia Jonáš a Adam ako pódioví technici. Ako sám nazval spoluhráčov i seba – geriatria už nevládze totiž toľko nosiť, nakladať, staviať, búrať, vykladať tú techniku, ako zamlada. Za toto všetko ďakujú rodinám, manželkám aj deťom, že to všetko s nimi vydržali. „Ale najviac – vám všetkým verným fanúšikom. Že toľko rokov počúvate našu hudbu, kupujete nosiče, chodíte na koncerty a že ešte stále máme pre koho hrať. Dzekujeme bars šumňe!“ dodal na záver Havadej.

foto: fb archív Mloci

Mloci sú legendou na scéne: Oslavujú 30 rokov!
1
Galéria
Legendárni Mloci: Sú na scéne už 30 rokov!
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM