Ľubomír Hudačko Rôzne

Láka na turistiku už na prvý pohľad: Na jar sa môžete vybrať aj na Zborovský hrad

Turistika v Prešovskom kraji má čo ponúknuť. Možno ste sa ešte nevybrali na Zborovský hrad, jar je na to správny čas. Láka totiž už na prvý pohľad.

Ilustračný obrázok k článku Láka na turistiku už na prvý pohľad: Na jar sa môžete vybrať aj na Zborovský hrad
Zdroj: TASR

Leží na zalesnenom kopci južne od obce Zborov v nadmorskej výške 474 m, zrúcanina jeho hradu sa nazýva aj Makovica. Podpredsedníčka Klubu prešovských turistov Alena Bodnárová nám priblížila ďalší zaujímavý tip na turistiku.

Postupná rekonštrukcia

Tentoraz sa pozrieme na hrad, ktorý postavili na mieste starého hradiska pravdepodobne v 13. alebo začiatkom 14. storočia na ochranu uhorsko-poľskej cesty. „V minulosti patril rôznym vlastníkom, v období stavovských povstaní ho napadlo cisárske vojsko a v roku 1684 ho zbúralo. Jeho ruiny ešte ťažko poškodili boje v roku 1914 medzi ruským a rakúsko-uhorským vojskom. Z rozsiahleho, pôvodne stredovekého, renesančne prestaveného hradu sa zachovali múry,“ uviedla pre náš portál Bodnárová. Dodala, že v súčasnosti sa hrad postupne rekonštruuje hlavne vďaka Združeniu za záchranu hradu Zborov.

Ako podpredsedníčka Klubu prešovských turistov ďalej pokračovala, prístup k hradu je z viacerých smerov. Najjednoduchší je z obce Dlhá Lúka (obec leží niekoľko km za Bardejovom) po spevnenej lesnej ceste po žltej turistickej značke.

Aj z kúpeľov

„Druhá možnosť je z obce Zborov tiež po žltej turistickej značke, ale tu vás čaká strmý výstup. A najdlhšia zo značených trás je z Bardejovských kúpeľov. Túto môžete využiť napríklad na spestrenie svojho pobytu v tomto kúpeľnom stredisku. Celá trasa meria zhruba 10 km a zdolajú ju aj menej zdatní turisti,“ zakončila Bodnárová rady k ďalšiemu tipu na turistiku.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM