Ľubomír Hudačko Rôzne

Kvašná voda z obce pri Prešove: Ľudia na ňu nedajú dopustiť, varia z nej kávu aj polievku

Legendárna kvašná voda je na nezaplatenie. Nielen pre ľudí z obce pri Prešove, ktorí na ňu nedajú dopustiť. Prameň, ktorý tam vyviera im dodáva vodu a z nej varia čaj, kávu či polievku. Do zásob si často naberajú aj ľudia z okolia.

Ilustračný obrázok k článku Kvašná voda z obce pri Prešove: Ľudia na ňu nedajú dopustiť, varia z nej kávu aj polievku
Zdroj: TASR

V obci Tulčík v okrese Prešov voda nesmie chýbať ani v domácnosti Terézie Herstekovej. Hovorí, že v studniach u nich v dedine býva málo vody a ona sama z vody z prameňa varí čaj, kávu a dokonca aj polievku.

Železitá voda má vraj priaznivé účinky pre ľudí so zažívacími problémami. Dôchodkyňa si spomenula, čo vraveli starší ľudia o tom, ako sa prameň v obci objavil.

„V kostole bola svätá omša. Jedno dievčatko páslo húsky a len tak s paličkou začalo vŕtať do zeme a naraz vystrekla voda. Dievčatko sa zľaklo a utekalo za ľuďmi do kostola. Farár poslal chlapov, aby sa išli pozrieť, či dievča hovorí pravdu,“ priblížila bývalá doručovateľka (81).

Vraj počula od starých ľudí, že chlapi doniesli ihneď farárovi vodu, aby ju ochutnal. Zistili, že ide o minerálny prameň. Ľudia sa spolu s farárom ihneď vybrali k prameňu. „Pozbierali sa ľudia i s duchovným otcom a išli posvätiť vodu, lebo vtedy bol veľmi suchý rok. Bolo to vraj pred vyše 165 rokmi, vodu posvätili. Preto na sviatok Nanebovstúpenia Pána, ideme hromadne svätiť vodu ako procesia,“ priblížila pani Terézia.

Obec dala okolie prameňa upraviť a postavila tu altánok, aby bol prístup k prameňu lepší a ľudia si mohli načerpať vodu aj domov. Každý rok dávajú vodu aj na rozbor, aby hygienici potvrdili, že je zdravotne vyhovujúca.

Pozrite aj informácie o hrobe známeho rodáka!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM