Ľubomír Hudačko Rôzne

Kvalitnejšia prax študentov Prešovskej univerzity: Takýto štatút vypracovala ako jediná na Slovensku!

Študenti Prešovskej univerzity už vykonávajú prax na 75 cvičných školách univerzity v regióne východného Slovenska. Univerzita je jediná na Slovensku, ktorá takýto štatút vypracovala a spolupráca so školami sa skvalitnila aj na legislatívnej úrovni.

Ilustračný obrázok k článku Kvalitnejšia prax študentov Prešovskej univerzity: Takýto štatút vypracovala ako jediná na Slovensku!
Zdroj: Webnoviny.sk

Rektor René Matlovič odovzdal 14 materským, 15 základným, 23 stredným, dvom spojeným internátnym školám a trom špeciálno-pedagogickým zariadeniam dekrét cvičnej školy a cvičného zariadenia PU.

„Pedagogické praxe sme potrebovali legislatívne ukotviť, pretože doterajšie legislatívne normy hovoria o cvičných školách a cvičných učiteľoch len málo. Nebolo možné dostať vzťah medzi univerzitou a cvičnými školami na úroveň, ako ich chceme mať. Preto sme sa stretli so zástupcami škôl a našli legislatívny model. Podarilo sa nám ukotviť štatút cvičných škôl. V ňom sú jednotlivé práva a povinností jednotlivých škôl aj univerzity,“ povedal prorektor pre vzdelávanie PU v Prešove Milan Portik.

Prešovská univerzita má na východnom Slovensku zatiaľ 75 škôl a školských zariadení, ktorým udelila štatút cvičnej školy, no zariadení so zmluvným vzťahom je viac. Štatútom dokazujú istú pridanú hodnotu vzťahov i výučby. Rektor si dokonca vie predstaviť, že ich model by vytvoril právny rámec pre celé Slovensko. Rovnako by chcel organizovať školenia a stretnutia s cvičnými učiteľmi. Na PU chodí približne 1500 študentov, ktorí by mali absolvovať rôzne typy pedagogickej praxe. Tá sa koná od prvého ročníka štúdia a rozsah sa líši v závislosti od študijných programov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM