Michala Halásová Samospráva

Kumšt chcú sprístupniť verejnosti: Unikát na prečerpávanie vody čaká obnova

Prešovský samosprávny kraj plánuje opraviť a sprístupniť pre verejnosť starú budovu v centre Prešova, ktorú obyvatelia mesta poznajú pod menom Kumšt. Tento dvojpodlažný objekt bol v minulosti súčasťou vodovodného systému.

Ilustračný obrázok k článku Kumšt chcú sprístupniť verejnosti: Unikát na prečerpávanie vody čaká obnova
Zdroj: Dnes24.sk

Krajskí poslanci vyčlenili z rozpočtu 13 200 eur na vypracovanie projektovej dokumentácie, zameranie a posúdenia stavu. „Na základe toho by sa mal určiť potrebný rozsah investície na revitalizáciu objektu. Chceme, aby unikátne zariadenie na prečerpávanie vody z 15. storočia, ktoré sa tu nachádza, bolo obnovené, pretože takýto typ sa nachádza iba v Prahe a v Krakove,“ konštatovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.

Ak sa podarí objekt opraviť, vedenie regionálnej samosprávy má záujem, aby v týchto unikátnych priestoroch vznikla expozícia múzea, ktorá by obyvateľom i návštevníkom metropoly Šariša pripomínala históriu mesta i regiónu. „Objekt bol pôvodne súčasťou staršieho mestského hradobného opevnenia a približne v polovici 15. storočia bol prestavaný tak, aby do neho mohli umiestniť zariadenie na prečerpávanie vody. Prostredníctvom neho mohli zásobovať vodou desať mestských cisterien,“ doplnila Fitzeková.

Najväčšia úprava objektu sa udiala v roku 1930, keď Kumšt získalo kuratórium Židovského múzea v Prešove. Múzeum bolo verejnosti sprístupnené v nasledujúcom roku a svoju činnosť vykonávalo do r. 1939, keď bola Spoločnosť židovského múzea oficiálne zrušená a priestory Kumštu zapečatené. Po 2. svetovej vojne tu zriadili mestské a následne aj Krajské múzeum.

Architektonické riešenie prestavby budovy bolo spracované po roku 1980, nenašli sa však peniaze na obnovu a prakticky odvtedy sa na budove robili len najnutnejšie opravy na odstraňovanie havarijných stavov. V týchto priestoroch bol umiestnený depozitár Krajského múzea, ktorý je však v súčasnosti presťahovaný na Sigord.

Kumšt
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM